WhatsApp İletişim

logo
 

TEMSİL AĞIRLAMA VE TÖREN GİDERLERİ

 

Belediyeler üzerinde yapılan denetimlerde en fazla sorun bulunan konular temsil ağırlama ve tören giderleriyle ilgili olanlardır. Kanımızca böylesi konuların raporlarda daha çok yer alması çarpıcı olmaları ve kolayca bulunmalarından kaynaklanmaktadır. Kullanılmasında takdir hakkının çok önemli rol aldığı bu tür konulara denetleyicilerin takdir hakkı da katılınca denetim raporlarının en çarpıcı konusu olmaya devam edeceğinden kuşku duymamak gerekir.

Genel bütçeli kuruluşlarda temsil ağırlama, tören ve tanıtım giderlerinin kullanılması, Bütçe Kanunlarının (R) cetvelindeki açıklamalara dayanır. Bütçe Kanunları biçimsel olarak Kanun niteliğinde olduklarından söz konusu ödemelerin yasal dayanağı olduğu kabul edilebilir. Belediyelerde ise konunun yasal dayanağı sorun olmaktadır. Çünkü Belediye bütçeleri ve açıklamaları kanun kuvvetini haiz değildirler. Bu nedenle genel ve bağlayıcı bir düzenleme ihtiyacı vardır. "Bütçe hakkının" gereği olarak söz konusu düzenlemenin mutlaka Kanun gücünde olması gerekir. Bilindiği gibi kamu gelirlerinin ve harcamalarının Kanuna dayanması "Bütçe hakkının" gereğidir. Ancak belediyelerde temsil ağırlama ve tören giderleriyle ilgili düzenleme eksikliği bir "Yönerge" ile giderilmeye çalışılmıştır. Resmî Gazetede bile yayımlanma ihtiyacı duyulmayan söz konusu düzenleme "Belediye Bütçesinden yapılacak temsil, ağırlama ve tören giderleri Yönergesi" adını taşımaktadır.

Yönerge hukuksal açıdan sadece idarenin yazılı emri niteliğindedir. Çünkü anayasamıza göre kural olarak kabul edilen düzenlemeler Kanun, Kanun Hükmünde Kararname, Tüzük ve Yönetmelik olarak öngörülmüştür. Anayasada belirtilenler dışındaki tamim, tebliğ, yönerge gibi çeşitli adlar taşıyan düzenleyici idari tasarruflar kura! olma özelliğine sahip olmayıp sadece idari tasarruf niteliğinde yazılı emir gücünde olan belgelerdir.

                         

 

TEMSİL AĞIRLAMA VE TÖREN GİDERLERİNİN KAPSAMI VE BELİRLENMESİ

 

Belediye Bütçesinde Temsil Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesi belediye başkanına çok geniş takdir hakkı tanıdığı için eleştirilmektedir. En Yapılacak Ancak Bütçe Kanunlarının (R) cetvellerindeki açıklamalar göz önünde tutulursa söz konusu yönerge Bütçe Kanunlarındaki "480- Temsil, Ağırlama, Tören, Fuar ve Tanıtma Giderleri" ayrıntı kodunun bir başka Şekilde ifade edilmesinden başka bir özellik taşımamaktadır. Takdir hakkının genişliği genel bütçe makam sahiplerininkinin aynıdır.

 

Bütçe Kanununda temsil giderlerinin tanımı yapılırken; "Makam sahipleri veya yetkili kıldığı amirlerin takdiri esas olmak suretiyle temsilin gerektirdiği her türlü giderler" ifadesiyle, yönergedeki "Temsil-ağırlama ve tören giderlerinin konu, kapsam ve miktarının tayini Belediye Başkanının takdirine tabidir" ifadesi arasında anlam ve sonuç bakımından fark bulunmamaktadır. Bundan başka Belediye Başkanlarının ilgili belediyeyi temsile yetkili olduğu 5393 sayılı Belediye kanunun 38/c maddesinde açıkça belirtilmiş bulunmaktadır. Ayrıca söz konusu maddenin(o) bendinde açıkça” TEMSİL VE AĞIRLAMA GiDERLERİNİ KULLANMAK “yetkisi de belediye başkanına tanınmıştır. Takdir yetkisinin kapsamı kanımızca konu kapsam ve miktarı da içermektedir. 

Ancak takdir hakkının sınırı ne denli geniş tutulursa tutulsun Kamu yararı amacına aykırı olarak kullanılamaz. Eğer takdir hakkı Kamu yararı amacına ters düşüyorsa bu konuda alınan idari tasarruf "amaç unsuru" açısından sakat duruma düşer.

 

 

 

TEMSİL AĞIRLAMA VE TÖREN GİDERLERİNİN MEZUAT HÜKÜMLERİ

 

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu 

657 sayılı devlet Memurları Kanununun Deyimler başlıklı 147 – (Değişik: 30/5/1974- KHK/12; Aynen kabul: 15/5/1975- 1897/1 Md.) maddesinde; „‟

Bu Kanunda geçen; temsil giderleri: Belirli yetki ve sorumluluk makamlarını işgal eden memurlara temsili mahiyette ve görevleri icabı olarak yaptıkları gerçek giderleri karşılamak üzere ilgili kurumların bütçelerine bu maksat için konulan ödenekten özel yönetmeliği hükümleri gereğince ödenen parayı, ‟‟ ifadesi yer almaktadır.

Diğer yandan ise; temsil giderleri ve yönetmeliği başlıklı 179. Maddesinde ise; ‟‟... Hangi kurumlarda hangi sınıf ve kadrolardaki Devlet memurlarının görevler icabı temsili mahiyette masraf yapabilecekleri ve bu masrafların sarfı ile ilgili usul ve şartlar ve bunların sarf alanları ilgili kurumların görüşleri alınarak Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı ile hazırlanacak bir yönetmelikle belirtilir...‟‟ denilmektedir.

 

926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu 

 

926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu XVIII – Temsil giderleri başlıklı 152. Maddesinde; „‟Silahlı Kuvvetlerin hangi kadrolarında bulunanların görevleri icabı temsili mahiyette masraf yapabilecekleri ve bunun miktarları Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıkların teklifleri ile Bakanlar Kurulunca tespit edilir. Temsil giderlerinin sarfı ile ilgili usul ve Şartlar ve bunların sarf alanları Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıklarınca müştereken tanzim edilecek bir yönetmelikte belirtilir...‟‟ denilmiştir. Yukarıda belirtilen her iki yönetmelikte bugüne kadar çıkarılmamıştır. Uygulama; daha çok teamüller, idari düzenlemeler, mahkeme içtihat ve karalarına göre yürütülmektedir.

 

5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu

 

İl özel idarelerinin giderlerine ilişkin 43/j maddesi ile

„‟temsil, tören ağırlama ve tanıtım giderleri‟‟ il özel idaresinin giderleri arasında sayılmıştır. 

5302 sayılı Kanunun vali başlıklı 29 uncu maddesinde; ‟‟... Vali, il özel idaresinin başı ve tüzel kişiliğinin temsilcisidir…‟‟ dendikten sonra valinin görev ve yetkileri başlıklı   30. Maddesinde; „‟.... Valinin görev ve yetkileri şunlardır:

c) İl özel idaresini Devlet dairelerinde ve törenlerde, davacı veya davalı olarak da yargı yerlerinde temsil etmek veya vekil tayin etmek. 

n) Bütçede yoksul ve muhtaçlar için ayrılan ödeneği kullanmak.

o) Kanunlarla il özel idaresine verilen ve il genel meclisi veya il encümeni kararını gerektirmeyen görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak...‟‟ denilmiştir. Buna ilişkin olarak; İl Özel İdaresi Bütçesinden Yapılacak Temsil, Ağırlama ve Tören Giderleri Hakkında Yönetmelik daha önce yayınlanmış idi. Yeni kanuna dayalı olarak bu yönetmeliğin yeniden düzenlenmesi gerekir.

 

5393               Sayılı Belediye Kanunu   

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun, “Belediye başkanının görev ve yetkileri” başlıklı 38 inci maddesinde, belediye başkanlarının görev ve yetkileri arasında “Belediye başkanının görev ve yetkileri şunlardır:

Temsil ve ağırlama giderleri için ayrılan ödeneği kullanmak. Kanunlarla belediyeye verilen ve belediye meclisi veya belediye encümeni kararını gerektirmeyen görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak‟

Tanımlar

 Madde 3- Bu Kanunun uygulanmasında;

a)-Belediye: Belde sakinlerinin mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idarî ve malî özerkliğe sahip kamu tüzel kişisini,

b)-Belediyenin organları: Belediye meclisini, belediye encümenini ve belediye başkanını,

c)-Belde: Belediyesi bulunan yerleşim yerini,

d)-Mahalle: Belediye sınırları içinde, ihtiyaç ve öncelikleri benzer özellikler gösteren ve sakinleri arasında komşuluk ilişkisi bulunan idarî birimi, İfade eder.

 

Belediyenin görev ve sorumlulukları

 Madde 14- Belediye, mahallî müşterek nitelikte olmak şartıyla;

 a) İmar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel alt yapı; coğrafî ve kent bilgi sistemleri; çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık; zabıta, itfaiye, acil yardım, kurtarma ve ambulans; Şehir içi trafik; defin ve mezarlıklar; ağaçlandırma, park ve yeşil alanlar; konut; kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, gençlik ve spor orta ve yüksek öğrenim öğrenci yurtları (Bu Kanunun 75 inci maddesinin son fıkrası, belediyeler, il özel idareleri, bağlı kuruluşları ve bunların üyesi oldukları birlikler ile ortağı oldukları Sayıştay denetimine tabi Şirketler tarafından, orta ve yüksek öğrenim öğrenci yurtları ile Devlete ait her derecedeki okul binalarının yapım, bakım ve onarımı ile tefrişinde uygulanmaz.); sosyal hizmet ve yardım, nikâh, meslek ve beceri kazandırma; ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi hizmetlerini yapar veya yaptırır. Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100.000‟in üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konukevleri açmak zorundadır. Diğer belediyeler de mali durumları ve hizmet önceliklerini değerlendirerek kadınlar ve çocuklar için konukevleri açabilirler.

 

b) (…) Devlete ait her derecedeki okul binalarının inşaatı ile bakım ve onarımını yapabilir veya yaptırabilir, her türlü araç, gereç ve malzeme ihtiyaçlarını karşılayabilir; sağlıkla ilgili her türlü tesisi açabilir ve işletebilir; mabetlerin yapımı, bakımı, onarımını yapabilir; kültür ve tabiat varlıkları ile tarihî dokunun ve kent tarihi bakımından önem taşıyan mekânların ve işlevlerinin korunmasını sağlayabilir; bu amaçla bakım ve onarımını yapabilir, korunması mümkün olmayanları aslına uygun olarak yeniden inşa edebilir. (Değişik ikinci cümle: 12/11/2012-6360/17 Md.) Gerektiğinde, sporu teşvik etmek amacıyla gençlere spor malzemesi verir, amatör spor kulüplerine ayni ve nakdî yardım yapar ve gerekli desteği sağlar, her türlü amatör spor karşılaşmaları düzenler, yurt içi ve yurt dışı müsabakalarda üstün başarı gösteren veya derece alan öğrencilere, sporculara, teknik yöneticilere ve antrenörlere belediye meclisi kararıyla ödül verebilir. Gıda bankacılığı yapabilir. 

 

Madde 14- b) (Ek fıkra: 12/11/2012-6360/17 Md.; Değişik: 12/7/20136495/100 Md.) Belediyelerin birinci fıkranın (b) bendi uyarınca, sporu teşvik etmek amacıyla yapacakları nakdi yardım, bir önceki yıl genel bütçe vergi gelirlerinden belediyeleri için tahakkuk eden miktarın; büyükşehir belediyeleri için binde yedisini, diğer belediyeler için binde on ikisini geçemez.

ü  Hizmetlerin yerine getirilmesinde öncelik sırası, belediyenin malî durumu ve hizmetin ivediliği dikkate alınarak belirlenir.

ü  Belediye hizmetleri, vatandaşlara en yakın yerlerde ve en uygun yöntemlerle sunulur. Hizmet sunumunda engelli, yaşlı, düşkün ve dar gelirlilerin durumuna uygun yöntemler uygulanır. 

ü  Belediyenin görev, sorumluluk ve yetki alanı belediye sınırlarını kapsar.

 Hizmet Sunumunda Temel İlkeler;

 

ü  Hizmetlerin yerine getirilmesinde öncelik sırası, belediyenin malî durumu ve hizmetin ivediliği dikkate alınarak belirlenir.

ü  Belediye hizmetleri, vatandaşlara en yakın yerlerde ve en uygun yöntemlerle sunulur. Hizmet sunumunda özürlü, yaşlı, düşkün ve dar gelirlilerin durumuna uygun yöntemler uygulanır.

ü  Belediyenin görev, sorumluluk ve yetki alanı belediye sınırlarını kapsar.

ü  Belediye meclisinin kararı ile mücavir alanlara da belediye hizmetleri götürülebilir.

Belediyenin Organları

Belediye Başkanı: Yürütme ve temsil organı 

 Belediye Meclisi: Karar organı

 Belediye Encümeni: Yürütme (icra) organı

 

5393 Sayılı Belediye Kanunu Madde 42-

Belediye başkanı, görev ve yetkilerinden bir kısmını uygun gördüğü takdirde, yöneticilik sıfatı bulunan belediye görevlilerine devredebilir.  (Yetki devrinde devredenin sorumluluğu ortadan kalkmaz. Devredilen yetkinin yerinde ve sağlıklı olarak kullanılıp kullanılmadığının yetkiyi devreden tarafından takip ve kontrol edilmesi gerekir.)

 

5393 say. Madde 37 Belediye başkanı, belediye idaresinin başı ve belediye tüzel kişiliğinin temsilcisidir. Belediye başkanı, ilgili kanunda gösterilen esas ve usullere göre seçilir.

 

5393 say. K. Madde 38

Belediye Başkanının Görev ve Yetkileri

15 Temsil ve ağırlama giderleri için ayrılan ödeneği kullanmak.

Bu fıkra belediye başkanına sınırsız bir kullanma yetkisi vermez. Belediye başkanları bu ödeneği kamusal amaçlar ve hizmet gerekleri dışında kullanamazlar.

Temsil ve ağırlama ödeneğini kullanma yetkisini belediye başkanına vermiştir.  temsil ve ağırlama giderleri için ayrılan ödeneği kullanmak yetkisi çerçevesinde temsil ve ağırlama gideri yapılması için harcama yetkililerince harcama talimatı verilmeden önce belediye başkanından onay alınması gerekir. Belediye başkanının gerek görmesi halinde bu yetkisini devretmesi de mümkündür. 

Belediye encümeni veya belediye meclisinden karar alınması gerekmez. 

Ancak, 5393 sayılı Yasa’nın 38‟inci maddesinin (o) bendinde “tören” ve “tanıtım” giderleri yer almadığından bu amaçla bütçelerine ödenek konulan harcama yetkilileri belediye başkanından onay almaksızın bu ödenekleri kullanabileceklerdir.  

 

ü  5393    sayılı   Belediye          Kanununun,    “Belediyenin giderleri” başlıklı 60‟ncı maddesinde; Belediyenin giderleri Şunlardır:

ü  Belediyenin personeline ve seçilmiĢ organlarının üyelerine ödenen maaĢ, ücret, ödenek, huzur hakkı, yolluklar, hizmete ilişkin eğitim harcamaları ile diğer giderler.

ü  Temsil, tören, ağırlama ve tanıtım giderleri.

ü  Belediye hizmetleriyle ilgili olarak yapılan kamuoyu yoklaması ve araştırması giderleri.

ü  Kanunla verilen görevler ve hizmetlerin yürütülmesi için yapılan diğer giderler…‟‟ Denilerek, Temsil, tören, ağırlama ve tanıtım giderlerin belediye bütçesinden karşılanacağı öngörülmüştür.

Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesi

Genel Kural: 

Madde 4- Temsil, tören, ağırlama ve tanıtım giderlerinin konu, kapsam ve miktarının tayini Belediye Başkanının yetki ve takdirine tabidir.  Bu giderlerin yapılmasını gerektiren temsil, tören, ağırlama ve tanıtım veya toplantıya belediye başkanının katılması şartı aranmaz. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun, “Belediye Bütçesi” başlıklı 61‟nci maddesinde; Bütçe dışı harcama yapılamaz. Belediye başkanıve harcama yetkisi verilen diğer görevliler, bütçe ödeneklerinin verimli, tutumlu ve yerinde harcanmasından         sorumludur. ‟‟ Şeklinde, başkanlara, sorumluluk ve yetki yüklenmiştir.

Öte yandan 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 38 inci maddesinin (n) ve (o)bentleri gereğince bütçelere yoksul ve muhtaçlar için konulan ödeneklerle, temsil ve ağırlama giderleri için konulan ödeneklerin kullanılması yetkisi doğrudan belediye başkanına verildiğinden bunların tespit ve takdir yetkisi de başkan tarafından kullanılacaktır. Bahsedilen harcamalar ihalesiz olarak (veya doğrudan temin suretiyle) yapılacak harcamalar olduğundan, harcanmalarında büyük kolaylık olmaktadır.

5393 sayılı belediye kanunun belediye başkanının görevleri başlıklı 38/o ve belediyenin giderleri başlıklı 60/k maddelerinde temsil ve tören görev ve giderlerinden bahsedilmektedir.

25.04.1984 tarihinde bakan onayıyla yürürlüğe konulan aşağıda bahsedilen Yönerge ile belediyelere geniş takdir yetkisi tanınmıştır. Burada Belediye Kanunu belediye idaresinin başı ve temsilcisi olması sıfatıyla, temsil, tören ve ağırlama giderleri konusunda yapılacak harcamaların miktarının tayinini belediye başkanının takdirine bırakmıştır. Belediye başkanının tanınan geniş takdir yetkisi ve harcama rahatlığı anormal harcamalarda imkan sağladığı için başbakanlık tasarruf tedbirleri genelgeleri ile kısıtlanmaya çalışılmıştır.

Buna rağmen buradan pek çok harcama yapıldığında gerçek olduğuna göre harcamalarda sınır, hizmetlerin yerine getirilmesinde öncelik sırası, belediyenin mali durumu ve hizmetin ivediliği göz önüne alınarak bu harcamalarda ölçülü ve dikkatli davranılması gerektiği ortadadır. Asıl ölçü yöneticinin kendi vicdanı olmalıdır.

 

5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu 

 

5216    sayılı   Büyükşehir      Belediyesi       Kanununun „Büyükşehir belediye başkanı‟ başlıklı, 17‟nci maddesinde;

„‟Büyükşehir belediye başkanı, Büyükşehir belediye idaresinin başı ve tüzel kişiliğinin temsilcisidir. Büyükşehir belediye başkanı, ilgili kanunda gösterilen esas ve usullere göre Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki seçmenler tarafından doğrudan seçilir.

Büyükşehir belediye başkan vekili, Belediye Kanunundaki usullere göre belirlenir. Ancak, büyükşehir kapsamındaki ilçe ve ilk kademe belediye başkanları büyükşehir belediye başkan vekili olamaz.

Büyükşehir ve büyükşehir kapsamındaki ilçe ve ilk kademe belediye başkanları görevlerinin devamı süresince siyasi partilerin yönetim ve denetim organlarında görev alamaz; profesyonel spor kulüplerinin başkanlığını yapamaz ve yönetiminde bulunamaz. ‟‟ Hükmü, yer almıştır.

…..

l) Temsil, tören, ağırlama ve tanıtım giderleri.

…..

p) Büyükşehir belediye hizmetleriyle ilgili olarak yapılan kamuoyu yoklaması ve araştırması giderleri.

r) Kanunla verilen görevler ve hizmetlerin yürütülmesi için yapılan diğer giderlere yer verilmiş olup, madde de, Büyükşehir belediyesinin ve belediye başkanlarının Temsil, tören, ağırlama ve tanıtım giderlerinin Büyükşehir belediyesi bütçelerinden karşılanacağı öngörülmüştür.

 

BELEDİYE BÜTÇESİNDEN YAPILACAK TEMSİL, AĞIRLAMA VE

TÖREN GİDERLERİ YÖNERGESİ

Amaç

Madde 1 - Bu Yönergenin amacı, belediye bütçesinde yer alan temsil, ağırlama ve tören giderlerinin sarf esas ve usullerini düzenlemektir. 

Kapsam

Madde 2 - Bu Yönerge, belediye idaresinin başı ve temsilcisi olan belediye başkanının bu sıfatının gereği olarak yapacağı temsil, ağırlama ve tören giderleri konusunda uyacağı kuralları kapsar.

Genel Kural

Madde 3 - Temsil, ağırlama ve tören giderlerinin konu, kapsam ve miktarının tayini belediye başkanının takdirine tabidir.

Bu giderlerin yapılmasını gerektiren tören veya toplantıya belediye başkanının katılmasışartı aranmaz.

Temsil Giderleri

Madde 4 - Temsil giderleri görevle ilgili olmak şartıyla; 

Beldede başarılı çalışmaları görülenler için toplantılar düzenlemek,

Kupa ve benzeri teşvik uygulamalarında bulunmak,

Gerçek ve tüzel kişilere plaket, ödül ve hediye vermek, çiçek göndermek,

Beldede göreve başlayan veya ayrılan protokole dahil kişiler için toplantılar düzenlemek ve hediye vermek, 

için yapılır.

Ağırlama Giderleri

Madde 5 - Ağırlama, beldenin misafiri durumunda olan; 

Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başbakan ve

Bakanlar Kurulu üyeleri,

Hükümet Merkezi veya diğer illerin protokolüne dahil kişiler,

Yabancı ülke temsilcileri veya konuklar, 

Sanat, bilim, kültür ve spor dallarında temayüz etmiş kişiler,

Basın mensupları

Beldenin kalkınmasında katkısı olanlar veya olacağı anlaşılanlar, 

İle bu kişilerin eşleri ve refakatindeki görevliler için geleneklere ve davetin şumulüne göre, ağırlama, konuklama, konutlandırma ve bu işlerle ilgili olarak hazırlıkların gerektirdiği giderlerle ziyafet, kokteyl, hediye, çiçek, bahşiş ve taşıma giderleri şeklinde yapılır.

Belde Protokolüne Dahil Kişiler

Madde 6 - 4 ve 5 inci maddelerde belirtilen toplantı ve ağırlamalar belde protokolüne dahil mülki ve askeri erkan ve eşleri davet edilebilir. 

Davetli Listesi

Madde 7 - Ağırlama ve toplantılara katılan davetlilere ait listenin sarf evrakına eklenmesi zorunlu değildir. 

Konut Giderleri

Madde 8 - Belediyeye ait olup münhasıran konuklara ayrılmış bir binanın bulunması halinde bu binanın kira, onarım, döşeme ve demirbaş giderleri ve diğer giderler için aynı tertipten ödeme yapılabilir. 

Tören Giderleri

Madde 9 - Aşağıda belirtilen törenlerin gerektirdiği giderlerin tümü veya bir kısmı, tören komitesinin kararı ile ödenebilir.

-        Resmi ve dini bayramlar ile anma günleri, 

-        Beldenin kurtuluş günleri,

-        Festival ve fuarlar,

-        Beldenin sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunacak temel atma ve açılış günleri,

-        Milli mücadeleye ait önemli günler.

Diğer Tören Giderleri

Madde 10 - Yukarıda maddelerde belirtilen giderler dışında kalan ve yapılması belde için de gerekli olan veya mahalli örf, adet ve sosyal yaşantı için de gerekli sayılan etkinlik ve törenler için (nişan, nikah, ölüm gibi) harcama yapılabilir. 

şterek Giderlere Katılma

Madde 11 -İli ve beldeyi müştereken ilgilendiren konularda yapılacak temsil, ağırlama ve tören giderlerine il özel idaresi ve belediyenin hangi ölçülerde katılacakları il valisi tarafından tespit edilir.

Yürürlük

Madde 12- Bu Yönerge onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.

 

 

Sayıştay yargısının temsil giderleriyle ilgili kararları amiri itanın takdirini esas almakla birlikte, bu takdir hakkının kullanımında Kamu yararı ve belediye hizmeti için kullanılma şartlarını aramaktadır. Aşağıda temsil giderleriyle ilgili bazı Sayıştay kararlarından örnekler verilmiştir.

 

- Teftiş layihasında başkanlık odasına alınan misafir şekeri ile ilgili ödemelerin belediye hizmeti ile ilgisi olmadığı ileri sürülmüş, yargılama sonunda sorumluların beraatine hükmedilmiştir. (Sayıştay 5.D. 5.12.995/8729 Karar sayılı ilam)

- Teftiş layihasında, festival nedeniyle gelen folklor ekibine ikram edilen meşrubat bedeli kişi borçlarına alınmış, Sayıştay da yargılama sonunda sorumluların beraatine karar verilmiştir. (Sayıştay 4.D. 9.4.996/28154 karar sayılı ilam)

Teftiş layihasında, başkanca bastırılan tebrik kartı ve zarflarının Belediye bütçesinden ödenmesi sorgu konusu yapılmış, Sayıştay yargılamasında sorumluların beraatine karar verilmiştir. (Sayıştay 4.D. 10.10.996/28255 karar sayılı ilam)

 

- Teftiş layihasında mahalli cezaevine hediye edilen televizyon belediye bütçesinden ödenemeyeceği ileri sürülmüş, Sayıştay yargılamasında ilişilecek husus olmadığı karara bağlanmıştır. (Sayıştay 5.D. 14.1.997/9046 karar sayılı ilam)

- Belediye başkanı hakkında popülarite ve imaj araştırması yaptırtarak bedelinin bütçeden karşılanması mümkün değildir. (SayıĢtay7.D. 31.3.1997 Gün ve 7987 No.lu karar)

- Teftiş layihasında belediye çalışanları için düzenlenen moral gecesi masrafının belediye bütçesinden karşılanamayacağı iddia olunmuş, Sayıştay yargılamasında sorun olmadığı karara bağlanmıştır.  (Sayıştay 4.D. 26.3.996/28144 No.lu karar)

- Teftiş layihasında Belediye Başkanının evine ait telefon giderinin bütçeden karşılanamayacağı ileri sürülmüş, Sayıştay’ca yapılan yargılamada belediye başkanının evine ait telefon giderlerinin temsil gideri olarak kabul edilip sorumluların beraatine karar verilmiştir. (Sayıştay 1.D. 24.10.1996/6092 No.lu karar)  

-          Teftiş layihasında bir başka mahalde düzenlenen festivale yardım yapılmasının belediye hizmeti sayılamayacağı ileri sürülmüş, yargılama sonunda yersiz ödeme için sorumlulara tazmin kararı verilmiştir.       (Sayıştay 1.D. 30.9.997/8062 No.lu karar)

-  Sayıştay Temyiz Kurulu. Mahalle muhtarlarına Belediye Başkanının oluru ve Belediye Meclisi kararı ile toplu taşıma kartı dağıtılmasını görevle ilgili bulmamıştır. (07.12.1993 tarih ve 23266 no.lu Sayıştay Temyiz Kurulu kararı)

-Sayıştay Temyiz Kurulu (21.06.1994 tarih ve 23475 No.lu kararında; milli ve dini bayramlar ile Cumhurbaşkanının beldeyi ziyareti nedeni ile mahalli gazetelere verilen kutlama ve teşekkür ilanlarının belediye bütçesinden ödenmesinde ilişik olmadığına karar vermiştir.

-"Ölüm ve teşekkür" ilanlarının belediye bütçesinden ödenebileceğine ilişkin bir başka Temyiz kurulu kararı vardır (02.04.1994 gün ve 234 3 2 no.lu Sayıştay Temyiz Kurulu kararı)

- Diğer taraftan, Belediye hizmet binasının satın alınmasında ve tapu dağıtımında gösterdikleri ilgiden dolayı Tapu Kadastro Bölge Müdürü, Tapu Sicil Bölge Müdürü ve Emlak Bankası şube Müdürüne yemek verilmesi ve bedelinin belediye bütçesinden karşılanması uygun görülmemiştir. Asli görevlerini yapan kamu görevlilerine bu hizmetleri karşılığında yemek ikramında bulunulmasının mümkün olmadığına karar verilmiştir. (Sayıştay 2.D. K. 16.03.1993 gün ve 20593 Nolu karar)

- Belediye Başkanları ve görevlilerin yurt dışına gidişlerinde encümen ve belediye meclisi kararı, İl Valiliğinden alınan belirli süre tanıyan izin yazısı sarf evrakına eklendiğinden, yurt dışı gezi masraflarının belediye bütçesinden karşılanması mümkündür. (Sayıştay 5.D. 9.10.1997 gün ve 9185 No. K.)

Sayıştay kararlarında görüldüğü üzere "yönerge" hükümleri esas alınarak hareket edilmiştir. Yönergenin 4’üncü maddesindeki koşullara uygunluk aranmıştır. 

 

Ağırlama Giderleri:

Madde 5- Ağırlama, Beldenin misafiri durumunda olan:  

a) Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Bakanlar Kurulu Üyeleri,       

 b) Hükümet Merkezi veya diğer illerin protokole dahil kişiler, 

c) Yabancı Ülke Temsilcileri veya konuklar, 

d) Sanat, bilim, kültür ve spor dallarında temayüz etmiş kişiler, 

e) Basın mensupları, 

f) Beldenin kalkınmasında katkısı olanlar veya olacağı anlaşılanlar, ile bu kişilerin eşleri ve refakatindeki görevliler için, geleneklere ve davetin Şümulüne göre, ağırlama, konuklama, konuşlandırma ve bu işlerle ilgili olarak hazırlıkların gerektirdiği giderlerle ziyafet, kokteyl, hediye, çiçek, bahşiş ve taşıma giderleri şeklinde yapılır 

 

" Çok doğal olarak yukarda belirtilen kişilere, belde protokolüne dahil kişileri de eklemek zorundadır. Bu konuyu yönergenin 6’ncı maddesi düzenlemiş olup, ağırlamalara belde protokolüne dahil mülki ve askeri Erkan’ın erleri ile birlikte davet edilebileceği açıklanmıştır.

Yine yönergenin 7 inci maddesi uyarınca ağırlama giderleri belediyelerce karşılanacak davetlilere ait listenin sarf evrakına bağlanması zorunlu değildir.

Ağırlanması uygun görülen konukların konaklama giderlerinin belediyece karşılanması mümkün olduğu gibi, yönergenin 8 inci maddesi uyarınca;

"Belediyeye ait olup münhasıran konuklara ayrılmış bir binanın bulunması halinde bu binanın kira, onarım, döşeme ve demirbaş giderleri ve diğer giderler için aynı tertipten ödeme yapılabilir."

Ağırlama giderleriyle ilgili bazı örnek Sayıştay Kararları aşağıda gösterilmiştir.

Hangi devlet büyüğünün beldeyi ziyaret ettiğinin açıkça belirtilmediği encümen kararına dayanarak belediye bütçesinden ödeme yapılmasında ilişilecek bir cihet bulunmamıştır (Sayıştay 7.D.K. 31.3.997 gün ve 7987 No .K.)

- Müzik ve folklor festivali etkinlikleri çerçevesinde, davetli konuklar dışında bazı" kimselerin uçak bileti ve diğer giderlerinin belediye bütçesinden karşılanamayacağı karara bağlanmıştır. (Sayıştay 1.D.K. 20.2.997 gün ve 6136 No. K.)'

- Beldenin mülki erkanı, basın mensupları ve belediye meclis üyelerine bilgi sunmak için yapılan bir toplantıda yemek bedellerinin belediye bütçesinden karşılanmasında ilişilecek bir cihet bulunmamıştır. (Sayıştay 1.D. 14.10.1997 gün ve 6216 No. K.)

- Beldeye gelen değişik kamu kurumu elemanları harcıraha müstahak olmalarına rağmen kendilerine belediye bütçesinden yemek bedeli ödenmesinin mümkün olduğu, (Sayıştay 4.D. 26.3.1996 gün ve 28144 No.lu K.)

- İller Bankası personeli harcırah aldıkları için konaklama giderlerinin belediye bütçesinden karşılanması mümkün değildir. (Sayıştay 4.D. 1.5.1997 tarih ve 28390 No.lu karar)

- Basın mensuplarına ve bazı Emniyet Müdürlüğü personeline ziyafet verilmesinin belediye bütçesinden karşılanmasında sorun olmadığına karar verilmiştir. (Sayıştay 5.D.K. 24.06.1993 gün ve 8252 No.lu Karar)

- Bale gösterisi için belediye bütçesinden kendilerine bilet alınarak davet edilen kişilerin listesinin verilmesi zorunlu değildir. (Sayıştay 1.D. 6.12.1994 gün ve 5839 No. K.)  

Belde Protokolüne Dahil Kişiler: 

Madde 6- 4 ve 5 inci maddelerde belirtilen toplantı ve ağırlamalara belde protokolüne dahil mülki ve askerî erkan ve eşleri davet edilebilir. 

Davetli Listesi:  (Madde 7 Kapsamında )- Ağırlama ve toplantılara katılan davetlilere ait listenin sarf evrakına eklenmesi zorunlu değildir. 

Konut Giderleri:  (Madde 8) - Belediyeye ait olup münhasıran konuklara ayrılmış bir binanın bulunması halinde bu binanın kira, onarım, döşeme ve demirbaş giderleri ve diğer giderler için aynı tertipten ödeme yapılabilir. 

Tören Giderleri: (Madde 9)- Aşağıda belirtilen törenlerin gerektirdiği giderlerin tümü veya bir kısmı, tören komitesinin kararı ile ödenebilir: 

 a) Resmi ve dini bayramlar ile anma günleri,      

 b) Beldenin kurtuluş günleri,        

 c) Festival ve fuarlar, 

 d) Beldenin sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunacak temel atma ve açılış günleri, 

e) Milli mücadeleye ait önemli günler, 

 

Tören giderlerine ilişkin açıklama, yönergenin 9 uncu maddesinde genel bütçenin (R) cetvelinden daha ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Söz konusu madde hükmünde;

 "Tören Giderleri:

Madde 9- Aşağıda belirtilen törenlerin gerektirdiği giderlerin tümü veya bir kısmı, tören komitesinin kararı ile ödenebilir:

a.     Resmi ve dini bayramlar ile anma günleri,

b.     Beldenin kurtuluş günleri,

c.     Festival ve fuarlar,

d.     Beldenin sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunacak temel atma ve açılış günleri,

e.     Milli mücadeleye ait önemli günler," denilmektedir.

 

Bu konuda verilen Sayıştay kararlarında, bir belediyenin başka bir belediyenin düzenlemediği festivale yardım yapamayacağı belirtilmiştir. (Sayıştay 4.D. 26.3.1996 gün ve 28144 No. K.)

Bununla beraber harcamaya ilişkin belgelerde kime ve ne amaçla çiçek gönderildiği konusunda açıklık olmayan tören giderleri için sorumlulara tazmin hüküm olunmuştur.(Sayıştay 2.D. Kararı 04.04.1991 gün ve 30215 No. K.)

Yönergenin 9 uncu maddesinde sayılanlar dışında, belde için gerekli olan veya mahalli örf, adet ve sosyal yaşantı için gerekli etkinlik ve törenler için belediye bütçesinden harcama yapılabilir. Bunlara ilişkin örnekler ölüm, nişan, nikah gibi şekillerde sayılmıştır. Ancak bu sayma sınırlandırıcı değildir, sayıştay Kararlarına göre Ramazan’da iftar vakti davul çaldırma ücretlerinin belediye bütçesinden karşılanması mahalli örf ve adetin gereği olduğu için uygun görülmüştür.

Kimi zaman temsil, ağırlama ve tören giderleri, sadece belediye değil, il özel idaresi ve merkezi idarenin birlikte katılımıyla gerçekleştirilir. Böylesi müştereken   düzenlenen organizasyonlarda her kuruma düşen katılma payı   İl Valisi tarafından belirlenir.

Bütçe Kanunu (R) cetvelindeki açıklamalarda ayrıca tanıtma giderlerine yer verilmişken, yönergede tanıtma giderleri adıyla bir açıklama yapılmamıştır. Ancak kanaatimizce beldeyi ve belediye hizmetlerini tanıtmak amacıyla yapılan giderlerin, temsil, ağırlama ve tören giderleri için belirlenen esaslar dairesinde yapılmasında sakınca bulunmamaktadır.

Diğer Tören Giderleri: (Madde 10) Yukarıdaki maddelerde belirtilen giderler dışında kalan ve yapılması Belde için gerekli olan veya mahalli örf, adet ve sosyal yaşantı için de gerekli sayılan etkinlik ve törenler için (nişan, nikah, ölüm gibi) harcama yapılabilir 

 

Tören ve Temsil Giderleri – Altın Takma

Tören ve Temsil Giderleri – Altın Takma

Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı, Karar No: 38172, Karar Tarihi: 07/01/2014

Konusu: Tören ve Temsil Giderleri – Altın Takma

KARAR: “1701 sayılı ek ilamın 1.maddesi ile; düğün ve çeşitli etkinliklerde hediye edilmek üzere alınan altın bedellerinin belediye bütçesinden ödenmesi nedeniyle 5.962,00 TL.ye tazmin hükmü verilmiştir

Dilekçi dilekçesinde özetle; Belediye Başkanlığı makamına vatandaşlar tarafından düğün, nişan, sünnet vb. davetiyeler geldiğini, örf adet gereği çocuğunu evlendiren veya sünnet düğünü yapan vatandaşların Belediye Başkanını yanlarında görmek istediğini, davet üzerine katıldığı bu törenlerde örf adet gereği evlenen çifte veya sünnet olan çocuğa hediye takı takıldığını, bazı Büyükşehir Belediye Başkanlarının sosyal amaçlı olarak her yıl toplu sünnet ve nikâh törenleri düzenlemekte ve bu şekilde sosyal yardımda bulunduklarını,

Belediye adına Belediye Başkanı olarak düğün ve sünnet törenlerinde takılmış olan çeyrek altınların ödemesinin 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Belediye Başkanının Görev ve Yetkileri” başlıklı 38. maddesinin (o) bendinde yer alan “Temsil ve ağırlama giderleri için ayrılan ödeneği kullanmak” hükmü ile İçişleri Bakanlığı’nın 24/05/1984 tarihli “Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil – Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesinin 10. maddesinde düzenlenen “Yukarıdaki maddelerde belirtilen giderler dışında kalan ve Yapılması Belde için gerekli olan veya mahalli örf, adet ve sosyal yaşantı içinde gerekli sayılan etkinlik ve törenler için (nişan, nikah, ölüm gibi) harcama yapılabilir.” hükmüne istinaden belediye bütçesinden yapıldığını,

 

5176 sayılı Kanuna dayanılarak çıkarılan “Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” hükmüne istinaden bu konuya ilişkin kamu zararı çıkarılmasının yerinde olmadığını, zira 5393 sayılı Kanun hükmüne dayanılarak yapılan bir görevin Yönetmelik hükmüne aykırılığından bahsedilemeyeceğini, çünkü Kanun hükmünün öncelikle uygulanacağının genel bir hukuk kuralı olduğunu,

 

Ayrıca Sayıştay Temyiz Kurulunun, 10.01.2010 tarih ve 31079 tutanak sayılı ilâmının 19. maddesi ile Belediye Başkanının davet üzerine temsil görevi gereği katılmış olduğu düğün, nişan ve sünnet törenlerinde belediye bütçesinden takmış olduğu altınlara ilişkin harcamayı kamu zararı olarak kabul etmediğini belirterek verilen tazmin hükmünün kaldırılmasını istemiştir.

Savcılık; “13.04.2005 tarihli ve 25785 sayılı Resmi Gazete “de yayımlanan “Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve esasları Hakkında Yönetmelik” in “Hediye Alma ve Menfaat Sağlama Yasağı” başlıklı 15. maddesinin 4. fıkrasında, “Kamu görevlileri, kamu kaynaklarını kullanarak hediye veremez, resmi gün, tören ve bayramlar dışında, hiçbir gerçek veya tüzel kişiye çelenk veya çiçek gönderemezler; görev ve hizmetle ilgisi olmayan kutlama, duyuru ve anma ilanları veremezler” hükmü ile kamu görevlilerinin bu tür davranışlarda bulunmaları açık olarak yasaklanmıştır.

Diğer taraftan konuya ilişkin olarak “Belediye Başkanı’nın düğün, sünnet vb. törenlerde altın hediye ettiği ve hediyelerin parasını belediye bütçesinden karşıladığı” yönündeki şikâyet başvurusu üzerine Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun 26.06.2009 tarih ve 27270 sayılı Resmî Gazete “de yayımlanan Kararında; 5176 sayılı Kanun ve buna dayanılarak çıkarılan

Yönetmelik ‟in ilgili hükümleri çerçevesinde, İçişleri Bakanlığı’nın Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesinde yer alan hususların yapılan harcamalara hukuki gerekçe olarak gösterilemeyeceği, Belediye Başkanının bu fiilinin, temsil ve ağırlama giderleri kapsamında kamu hizmetlerinin bir parçası olarak değerlendirilemeyeceğine yer verilmiştir. Bu nedenlerle, talebin reddedilerek Daire Kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.” Şeklinde görüş bildirmiştir.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Belediyenin Giderleri” başlıklı 60. maddesinin (k) bendinde temsil, tören, ağırlama ve tanıtım giderlerinin bütçeden ödeneceği ifade edilmiş aynı zamanda Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil, Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesi ile de bu harcamaların belediye bütçesinden yapılabileceği vurgulanmıştır.

 

Aynı Kanunun 38. maddesinin “Belediye Başkanının görev ve yetkileri” başlıklı (o) bendinde “Temsil ve ağırlama giderleri için ayrılan ödeneği kullanmak” yetkisi Belediye Başkanına bırakılmıştır.

Söz konusu Yönergenin Genel Kural Başlıklı 3. maddesinde, temsil, ağırlama ve tören giderlerinin konu, kapsam ve miktarının tayininin belediye başkanının takdirine tabi olduğu belirtilmiştir. Temsil giderlerinde görevle ilgili olmak, ağırlama giderlerinde de beldenin misafiri olmak şartı dışında herhangi bir kısıtlama getirilmemiştir.

Ayrıca, aynı yönergenin 10. maddesinde, yukarıdaki maddelerde belirtilenler dışında kalan ve yapılması belde için gerekli olan veya mahalli örf adet ve sosyal yaşantı için de gerekli sayılan etkinlikler ve törenler için (nişan, nikah, ölüm gibi) de harcama yapılabileceği, düzenlenmiştir.

Belediye başkanının belediyeyi temsilen katılmış olduğu nişan, nikah ve düğün törenlerinde altın hediye etmesi, bu Yönergenin 10. maddesinde düzenlenen mahalli örf, adet ve sosyal yaşantı için gerekli sayılan etkinlikler kapsamında bulunduğundan, yapılan harcamada mevzuata aykırılık görülmemiştir. Bu nedenle 1701 sayılı ek ilamın 1.maddesi ile 5.962,00 TL.ye ilişkin olarak verilen tazmin hükmünün KALDlRILMASINA,” karar verilmiştir.  

İL ÖZEL İDARESİ BÜTÇESİNDEN YAPILACAK TEMSİL

 

AĞIRLAMA VE TÖREN GİDERLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK

Bu Yönetmelik; il özel idare bütçesindeki temsil, ağırlama ve tören giderlerinin sarfına dair esas ve usulleri belirlemek amacıyla düzenlenmiştir. Bu yönetmelik İl Özel İdaresi Kanununun 3360 sayılı Kanunla değişik 82 inci maddesine dayanılarak düzenlenmiştir.

Gider Çeşitleri ve Genel Kural  

Temsil, ağırlama ve törenlere ait giderlerin konu, kapsam ve miktarı ile davet edileceklerin tespit ve tayini valinin takdirine tabidir. Bu giderlerin yapılmasını gerektiren tören veya toplantıya valinin katılması şartı aranmaz. Bu tören ve toplantılar valinin tensibi ile eşi veya valinin vereceği yetki içerisinde vali yardımcıları ve ilçe kaymakamları        tarafından       da        düzenlenebilir (Md.     3)

 

Temsil Giderleri 

İlde ekonomik, sosyal, kültürel, sportif ve sanat alanlarında başarılı çalışmaları tespit edilen veya bu konularda ulusal veya uluslararası alanlarda başarılı çalışmalarıyla ödüllendirilen kişi veya kişiler için toplantılar düzenlenmesi bu kişilere Ģilt, plaket, ödül ve hediye verilmesi ile çiçek veya çelenk gönderilmesi, 

a.     Spor faaliyetleri, kongre, konferans ve seminer gibi toplantılara ilişkin karşılama, ağırlama ve organizasyon yapılması, 

b.     Gerçek veya tüzel kişilere plaket, ödül veya hediye verilmesi, çiçek gönderilmesi, 

c.     İlde göreve başlayan veya ayrılan protokole dahil kişiler için toplantılar düzenlenmesi, ziyafet verilmesi, plaket ve hediye verilmesi, çiçek gönderilmesi, 

d.     Cenaze törenleri için alınacak çiçek bedelleri ile vakıflardan kiralanan madeni çelenklerin kira bedellerinin ödenmesi,

e.     Mahalli örf ve adetin gerektirdiği faaliyetler ile diğer sosyal faaliyetlere iştirak edilmesi, 

f.      Dış ülkelere hediye gönderilmesi veya götürülmesi, ile ilgili giderlerdir. (Md.4)

 

Ağırlama Giderleri 

a.     Cumhurbaşkanı, T.B.M.M. Başkanı ve Bakanlar Kurulu üyeleri, 

b.     Hükümet         merkezi           ve        diğer    illerin   protokol           dahil    kişileri, 

c.     Yabancı          ülke     temsilcileri      veya    konukları, 

d.     Sanat, bilim, kültür ve spor alanlarında temayüz etmiş kişileri, 

e.     İlin       kalkınmasında            katkısı olanlar             veya    olacağı            anlaşılanlar, 

f.      Basın mensupları, 

 

Bu maddede sayılan kişilerin eşleri ile yakınları ve refakatindeki görevlileri, için geleneklere ve davetin Şümulüne göre ağırlama, konutlama ve konutlanmaların ve bu işlerle ilgili hazırlıkların gerektirdiği giderlerle verilecek ziyafet, resepsiyon, açık büfe, kokteyl, hediye, çiçek, bahşiş, taşıma ve kumanya giderleri ile        ziyafetlerin      gerektirdiği      giderlerdir.      (Md.    5)

 

Tören Giderleri 

a.     Ulusal, resmi ve dini bayramlar ile anma günleri, 

b.     Kurtuluş günleri, 

c.     Festival ve fuarlar, 

d.     Temel atma ve açılış günleri, 

e.     Milli mücadeleye ait önemli günler, için yapılacak giderdir. (Md. 6)

 

Müşterek Giderlere Katılma

Devleti ve il özel idaresi ile diğer mahalli idareleri birlikte ilgilendiren konularda yapılacak temsil, ağırlama ve tören giderlerine bu idarelerin hangi ölçüde katılacakları il valisi tarafından tespit edilir. (Md. 7)

Harcama Yetkisi 

Harcamalar valinin emir veya onayı ile yapılır. Acele hallerde yapılan harcamalara ait işlemler sonradan ikmal edilir. (Md. 8)

 

 

Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliği

 

Temsil, ağırlama, tören, fuar ve tanıtma giderleri

MADDE 37 –

(1) Temsil, ağırlama, tören, fuar, tanıtma ve benzeri faaliyetlerle ilgili olarak yapılacak her türlü mal ve hizmet alımı ile yapım işlerine ilişkin giderlerin ödenmesinde, bu Yönetmeliğin ilgili maddelerinde belirtilen belgeler aranır.

 (2) Yabancı konuk ve heyetlerin ağırlanması amacıyla görevlendirilecek personel ve ilgili yönetmeliklere göre görevlendirilecek mihmandarlar tarafından yapılan temsil ve ağırlama giderlerinin ödenmesinde;

a.     Harcama talimatı,

b.     Fatura, perakende satış fişi veya ödeme kaydedici cihazlara ait satış fişi ve adisyon,

c.     Mihmandar Hesap Cetveli (Örnek: 26)        

Ödeme belgesine eklenir.

 (3) Ziyafete ilişkin temsil ve ağırlama giderlerinin ödenmesinde alınacak harcama talimatında, davetli ve misafirlerin sayısı ile mihmandarın yapacağı harcamaların neleri kapsayacağı belirtilir. 

Temsil ve ağırlama giderleri üst yönetim maliyetleri arasında yer aldığından belediye bütçeleri içinde Özel Kalem/Müdürlüğü” kurumsal kodu içinde bütçelenir. 

 

SAYIŞTAY TEMYİZ KURULU KARARI

(K.38172, T. 07.01.2014)

ÖZET: Belediye başkanının belediyeyi temsilen katılmış olduğu nişan, nikah ve düğün törenlerinde altın hediye etmesi, mahalli örf, adet ve sosyal yaşantı için gerekli sayılan etkinlikler kapsamında bulunduğundan, yapılan harcamada mevzuata aykırılık görülmemiştir.

 

Düğün ve çeşitli etkinliklerde hediye edilmek üzere alınan altın bedellerinin belediye bütçesinden ödenmesi nedeniyle   …TL.ye tazmin hükmü verilmiştir. Dilekçi dilekçesinde özetle; Belediye Başkanlığı makamına vatandaşlar tarafından düğün, nişan, sünnet vb. davetiyeler geldiğini, örf adet gereği çocuğunu evlendiren veya sünnet düğünü yapan vatandaşların Belediye Başkanını yanlarında görmek istediğini, davet üzerine katıldığı bu törenlerde örf adet gereği evlenen çifte veya sünnet olan çocuğa hediye takı takıldığını, bazı Büyükşehir Belediye Başkanlarının sosyal amaçlı olarak her yıl toplu sünnet ve nikâh törenleri düzenlemekte ve bu şekilde sosyal yardımda bulunduklarını,

Belediye adına Belediye Başkanı olarak düğün ve sünnet törenlerinde takılmış olan çeyrek altınların ödemesinin 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun "Belediye Başkanının Görev ve Yetkileri" başlıklı 38. maddesinin (o) bendinde yer alan "Temsil ve ağırlama giderleri için ayrılan ödeneği kullanmak" hükmü ile İçişleri Bakanlığı'nın 24/05/1984 tarihli "Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil - Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesinin 10. maddesinde düzenlenen "Yukarıdaki maddelerde belirtilen giderler dışında kalan ve yapılması Belde için gerekli olan veya mahalli örf, adet ve sosyal yaşantı içinde gerekli sayılan etkinlik ve törenler için (nişan, nikah, ölüm  gibi) harcama yapılabilir." Hükmüne istinaden belediye bütçesinden yapıldığını, 

5176 sayılı Kanuna dayanılarak çıkarılan "Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" hükmüne istinaden bu konuya ilişkin kamu zararı çıkarılmasının yerinde olmadığını, zira 5393 sayılı Kanun hükmüne dayanılarak yapılan bir görevin Yönetmelik hükmüne aykırılığından bahsedilemeyeceğini, çünkü Kanun hükmünün öncelikle uygulanacağının genel bir hukuk kuralı olduğunu,  Ayrıca Sayıştay Temyiz Kurulunun, 10.01.2010 tarih ve 31079 tutanak sayılı ilâmının 9. maddesi ile Belediye Başkanının davet üzerine temsil görevi gereği katılmış olduğu düğün, nişan ve sünnet törenlerinde belediye bütçesinden takmış olduğu altınlara ilişkin harcamayı kamu zararı olarak kabul etmediğini belirterek tazmin hükmünün kaldırılmasını istemiştir.

 

 

KARAR:

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun "Belediyenin Giderleri" başlıklı 60. maddesinin (k) bendinde temsil, tören, ağırlama ve tanıtım giderlerinin bütçeden ödeneceği ifade edilmiş aynı zamanda Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil, Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesi ile de bu harcamaların belediye bütçesinden yapılabileceği vurgulanmıştır. Aynı Kanunun 38. maddesinin "Belediye Başkanının görev ve yetkileri" başlıklı (o) bendinde "Temsil ve ağırlama giderleri için ayrılan ödeneği kullanmak" yetkisi Belediye Başkanına bırakılmıştır.

Söz konusu Yönergenin Genel Kural Başlıklı 3. maddesinde, temsil, ağırlama ve tören giderlerinin konu, kapsam ve miktarının tayininin belediye başkanının takdirine tabi olduğu belirtilmiştir. Temsil giderlerinde görevle ilgili olmak, ağırlama giderlerinde de beldenin misafiri olmak Şartı dışında herhangi bir kısıtlama getirilmemiştir. Ayrıca, aynı yönergenin 10. maddesinde, yukarıdaki maddelerde belirtilenler dışında kalan ve yapılması belde için gerekli olan veya mahalli örf adet ve sosyal yaşantı için de gerekli sayılan etkinlikler ve törenler için (nişan, nikah, ölüm gibi) de harcama yapılabileceği, düzenlenmiştir.

Belediye başkanının belediyeyi temsilen katılmış olduğu nişan, nikah ve düğün törenlerinde altın hediye etmesi, bu Yönergenin 10. maddesinde düzenlenen mahalli örf, adet ve sosyal yaşantı için gerekli sayılan etkinlikler kapsamında bulunduğundan, yapılan harcamada mevzuata aykırılık görülmemiştir. Bu nedenle tazmin hükmünün KALDIRILMASINA,

  

 SAYIŞTAY KARARLARINDAN ÖRNEKLER

 

SAYIŞTAY TEMYİZ KURUL KARARI K. 27414 T. 1.11.2004

 

BELEDİYE      PERSONELĠNE                 BAYRAM                     HEDİYESİ               OLARAK ALINAN ÇİKOLATALAR (Temsil Ağırlama Kapsamında Değerlendirilerek Belediye Bütçesinden Ödenebileceği)

Belediye personeline bayram hediyesi olarak çikolata alınmasının; konu, kapsam ve miktarının tayini belediye başkanının takdirinde geleneklerle örf ve adedin gerektirdiği ağırlama giderleri kapsamında mütalaa edilmesi ve bedellerinin belediye bütçesinden ödenmesinde mevzuata aykırılık bulunmadığından 1095 sayılı ilamın 6‟ncı maddesi ile verilen ...-liraya ilişkin tazmin hükmünün kaldırılmasına, karar verildi. 

SAYIŞTAY 1. DAİRE K. 6872 T. 27.4.2000

 

 İlgili Kurum: …. Büyükşehir Belediyesi Saymanlığı  

TEMSİL AĞIRLAMA HARCAMALARI (Beldede Düzenlenen Tıp Kongresine Katılan Doktorlara Yemek Verilmesinin Normal Olması)

 

Beldenin medeni müşterek ihtiyaçlarını karşılamakla mükellef olan belediyenin, Tıp Kongresine katılan doktorlara yemek vermiş olmasında temsil ağırlama harcamalarında -başkanın takdir yetkisi de düşünülerek- mevzuata aykırı bir husus yoktur. 

SAYIŞTAY 6. DAİRE K. 10293 T. 12.7.2001

 İlgili Kurum: …… Belediyesi Saymanlığı 1999 

 BELEDİYE TEMSİL AĞIRLAMA VE TÖREN GİDERLERİ (Öğretmenler Gününde Öğretmenlere Dağıtılmak Üzere 300 Adet Çanta Alınması- Mevzuata Aykırı Olmadığı)

24 Kasım Öğretmenler Gününde öğretmenlere dağıtılmak üzere 300 adet çanta alınması ve bedelinin belediye bütçesinden ödenmiş olmasında, Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil, Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesinin 3‟üncü ve 9‟uncu maddelerindeki hükümler uyarınca mevzuata aykırı bir husus bulunmadığına karar verildi. 

SAYIŞTAY 8. DAİRE K. 5510 T. 17.6.2004

 İlgili Kurum: ……… Belediyesi Saymanlığı 2002 

 BELEDİYE BÜTÇESİNDEN EVLENME VE SÜNNET DÜĞÜNLERĠNDE HEDİYE MAHİYETİNDE ALTIN ALINMASI (Temsil Ağırlama ve Tören Giderleri Yönetmeliği Hükmüne Göre Belediyenin Misafiri Konumunda Olanlar için Söz Konusu Olduğu)

 Temsil Ağırlama ve Tören Giderleri Yönetmeliği/m. 5/f

KARAR: Belediye bütçesinden evlenme ve sünnet düğünlerinde hediye mahiyetinde altın alınması durumu, temsil, Ağırlama ve Tören Giderleri Yönetmeliğinin 5/f maddesi hükmüne göre belediyenin misafiri konumunda olanlar için söz konusu olduğundan, yersiz ödemenin sorumlulara ödettirilmesine, karar verildi. 

SAYIŞTAY 6. DAİRE K. 9458 T. 16.12.1997

 İlgili Kurum: …… Belediyesi Saymanlığı  

TEMSİL FAALİYETİ (Belediye Encümeni Kararıyla Bütçeden Ödenmek Üzere Kart Bastırılması- Şahıslara Tebrik Kartı Göndermenin Temsil Faaliyeti Kapsamında Değerlendirilmesi)

 

KARAR: Belediye encümeni kararıyla bayramlarda ve özel günlerde kullanılmak üzere bastırılan kart bedelinin belediye bütçesinden ödenmesinin, Temsil giderlerinin konu, kapsam ve miktarının tayininin belediye başkanının takdirine bırakılmış olması ve şahıslara tebrik kartı göndermenin temsil faaliyeti kapsamında değerlendirilmesi nedenleriyle mevzuata aykırı olmadığına karar verildi. 

SAYIŞTAY 1. DAİRE K. 6113 T. 16.1.1997

 İlgili Kurum: …… Belediyesi Saymanlığı  

BELEDİYE BAŞKANININ YILBAŞI VE BAYRAM KUTLAMALARI İÇİN GAZETELERE VERDİĞİ İLAN (Temsil Gideri)

KARAR: Belediye Başkanının yılbaşı ve bayram kutlamaları için çeşitli gazetelere verilen ilan giderleri, Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil, Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesinin 3 ve 9'uncu maddeleri uyarınca belediye başkanının takdirine dayanarak ödenmiş olduğundan, mevzuata aykırı bir husus bulunmamaktadır. 

 

SAYIŞTAY 8. DAİRE K. 5510 T. 17.6.2004

 İlgili Kurum: ……. Belediyesi Saymanlığı 2002 

TEMSİL GİDERİ (Gazete Radyo ve Televizyonlarda Bayram ve Özel Günler İçin Kutlama Mesajları Verilmesi Belediye Bütçesinden Karşılanabileceği)

Temsil Ağırlama Yönergesi/m. 9

KARAR: Çeşitli gazete, radyo ve televizyonlarda bayram ve özel günler için kutlama mesajları verilmesi Temsil Ağırlama Yönergesinin 9‟uncu maddesine göre belediye bütçesinden yapılabilecek temsil-ağırlama ve tören giderleri kapsamında değerlendirildiğinden bu konuda mevzuata aykırılık bulunmadığına, karar verildi. 

SAYIŞTAY 1. DAİRE K. 6113 T. 16.01.1997

Belediye Başkanının Yılbaşı ve Bayram kutlamaları için gazetelere verdiği ilan

Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil, Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesinin 3 ve 9'uncu maddeleri uyarınca belediye başkanının takdirine dayanarak ödenmiş olduğundan, mevzuata aykırı bir husus bulunmamaktadır. 

 

SAYIŞTAY 3. DAİRE K. 162 T. 17.10.2002

Belediye Bütçesinden ölüm ilan bedeli ödenmesinin mevzuata aykırı olmadığına dair.

Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil, Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesinin 10‟ncu maddesinde; mahalli örf, adet ve sosyal yaşantı için de gerekli sayılan etkinlik ve törenler için (nişan, nikah, ölüm gibi) harcama yapılabilir. 

 

SAYIŞTAY Sekizinci Dairesi Karar No: 4866-1 Tarih 19.06.2001

 

 PLAKET BEDELLERİ  BELEDİYE BAŞKANININ TAKDİRİ  

KARAR: Emlak ve Çevre Temizlik Vergisini zamanında ödeyen mükelleflere verilmek üzere yaptırılan plaket bedellerinin belediye bütçesinden karşılanması, Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil-Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesi hükümleri doğrultusunda Belediye Başkanının takdirine bağlı olduğundan mevzuata aykırı olmadığına karar verildi. 

 

SAYIŞTAY Beşinci Daire Karar No: 8745 Tarih: 6.2.2001

BELEDİYE FAALİYETLERĠ İLE TANITMA VE UYGULAMA GĠDERLERİ (İlin Ekonomik Sosyal ve Kültürel Tarihi İle Belediye Faaliyetlerinin Tanıtılması Amacıyla Televizyon Programı Hazırlanması- Ödemede Mevzuata Aykırılık Bulunmadığı) 

BELEDĠYENİN BELDE İÇİN GEREKLİ SAYILAN ETKİNLİKLER İÇİN

YAPTIĞI HARCAMALAR (İlin Ekonomik Sosyal ve Kültürel Tarihi İle Belediye Faaliyetlerinin Tanıtılması Amacıyla Televizyon Programı Hazırlanması) 

 

SAYIŞTAY Sekizinci Daire Karar No: 179 Tarih: 01.06.2010

 

Halka promosyon amaçlı dağıtılmak üzere 1300 adet duvar saati bedelinin belediye bütçesinden ödenemeyeceğine dair 

Karar: Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil, Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesinin 10‟ncu maddesinde; mahalli örf, adet ve sosyal yaşantı için de gerekli sayılan etkinlik ve törenler için (nişan, nikah, ölüm gibi) harcama yapılabilir. Harcamanın bu kapsamda değerlendirilebilmesi için ortada bir etkinlik ve tören olması gerekir. ……kamu zararının tazminine 

SAYIŞTAY Yedinci Daire Karar No: 8557 Tarih: 3.2.2000

Belediyenin düzenlediği Şenliğin yerel televizyon kanalı ile duyurulması için yapılan giderin belediye bütçesinden ödenebilmesi

Karar: Belediye tarafından düzenlenen Geleneksel Düğün şenliği ile ilgili olarak, kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla yerel televizyon kanalı aracılığıyla yapılan duyuru bedelinin belediye bütçesinden ödenmesinde, “Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesi” nin 10‟ncu maddesi hükmü karşısında mevzuata aykırılık yoktur.

 

Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı K.25263, T.26.06.2001

Siyasi Parti Temsilcilerine belediye başkanı tarafından verilen yemeğin Temsil-Ağırlama ve Tören Giderleri kapsamında değerlendirilmesi gerekeceğine dair. 

Karar: İlçede bulunan siyasi partiler de gerek belediyenin seçilmiş organlarındaki temsilcileri vasıtasıyla gerekse belediye faaliyetlerine karşı yapacakları olumlu eleştirilerle belde kalkınmasına katkıda bulunabilirler. “Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesi” kapsamında değerlendirilerek, tazmin hükmünün kaldırılmasına karar verildi.

 

SAYIŞTAY Temyiz Kurulu Kararı Karar No : 30358       Tarih: 07.10.2008

Belediye tarafından gerçekleştirilen yol ve su hizmetlerinde belediye görevlileri ile birlikte çalışan Köy Hizmetleri ve Karayolları çalışanlarına verilen ve Temsil, Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesinin 5/f maddesi kapsamında mütalaa olunan yemeğe ilişkin bedelin belediye bütçesinden karşılanmasında mevzuata aykırı bir husus bulunmadığı hk.  

 

Temsil, tören ve ağırlama giderlerinin bütçedeki yeri

Belediyemizde temsil, ağırlama ve tören giderleri ile ilgili ödemeler başkanlık özel kalem bütçesinden ödenmektedir. Belediyemizin diğer birimlerine de bütçede ödenek konup, temsil ağırlama ve tören giderleri ödemeleri yapılabilir mi?

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun „Belediye başkanının görev ve yetkileri‟ başlıklı 38 inci maddesinin (o) bendinde “Temsil ve ağırlama giderleri için ayrılan ödeneği kullanmak” görev ve yetkisi belediye başkanlarına verilmiş olup, „Belediyenin giderleri „ başlıklı 60’ıncı maddesinin (k) bendinde ise “Temsil, tören, ağırlama ve tanıtım giderleri” belediye giderleri arasında sayılmıştır. Aynı Kanunun „Harcama yetkilisi‟ başlıklı 63’üncü maddesinde de “Belediye bütçesiyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisi harcama yetkilisidir” hükmüne yer verilmiştir. Ayrıca, Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin “Temsil, ağırlama, tören, fuar ve tanıtma giderleri” başlıklı 37 inci maddesinde “Harcama talimatı” nın ödeme belgesine ekleneceği belirtilmiştir. Bu bağlamda; “Temsil ve ağırlama giderleri için ayrılan ödeneği” belediye başkanlarının kullanacağı ve bu hususlara ilişkin harcama talimatlarının belediye başkanları tarafından verileceği, “tören ve tanıtım giderleri” giderleri için ayrılan veya tahsis edilen ödeneği ise, ilgili harcama biriminin en üst yöneticisinin kullanacağı ve harcama talimatının da kendisince verileceği düşünülmektedir.

 

 %10 sınırlaması kapsamında temsil ağırlama giderleri temsil tören ve ağırlama giderlerinde bütçe harcamalarında bulunan %10 luk sınırlama konusunda tereddütte kaldık. Alımlar yıl içerisinde çok değişiklik gösterdiği için de ihaleye çıkamıyoruz. %10 barajını aşabilir miyiz, ne yapmalıyız  

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 62/ı maddesinde, “Bu Kanunun 21 ve 22’nci maddelerindeki parasal limitler dahilinde yapılacak harcamaların yıllık toplamı, idarelerin bütçelerine bu amaçla konulacak ödeneklerin %10'unu Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü olmadıkça aşamaz” hükmü bulunmaktadır. Dolayısıyla bütçe ödeneklerinin %10‟u sınırlamasını, bahsedilen maddelerdeki parasal sınırlar dahilinde yapılacak harcamalarda dikkate almak gerekir. Kanunun 22/d maddesinin içeriği incelendiğinde, “temsil ağırlama faaliyetleri kapsamında yapılacak konaklama, seyahat ve iaşeye ilişkin alımlar” ın parasal sınırlamaya dahil olmadığı anlaşılmaktadır. Yalnız, burada temsil ağırlama kapsamındaki tüm giderlerin parasal sınırlamaya dahil olmadan 22/d maddesine göre yapılabileceği anlamı çıkarılmamalıdır. Temsil, ağırlama kapsamında yalnızca “konaklama, seyahat ve iaşe” ye ilişkin giderler parasal sınırlamaya dahil olunmadan 22/d maddesine göre yapılabilecek, bunların dışındaki (konaklama, seyahat, iaşe) temsil, ağırlamaya ilişkin giderlerin ise ya parasal sınırlar dahilinde ya da diğer ihale usulleri ile yapılması gerekecektir.

Dolayısıyla, parasal sınırlara bağlı kalınmadan yapılabilecek harcamalarda %10 sınırlamasına da bağlı kalınmayacaktır.

 

 Sonuç olarak, %10 limiti (parasal sınırlar) dahilinde yapılacak harcamalarda ve toplamda %10 luk ödenek tutarının aşılması hususu ile ilgili olarak temsil, ağırlama ile ilgili giderlerin ilişkisini yukarıda açıklandığı şekilde kurmak gerekir. %10 limitinin, ancak Kamu İhale Kurulunun izni ile açılabileceği hususuna dikkat edilmeli; acil ve müteferrik işler için, harcama yetkilisi mutemetlerine usulüne uygun olarak avans verilmesi suretiyle gerekli harcamalar yapılmalıdır. Avans suretiyle yapılacak harcamalar da % 10 sınırlamasına tabi olmayacaktır.

 

BÜTÇE YÖNÜNDEN TEMSİL, AĞIRLAMA VE TÖREN GİDERLERİ

Daha önce bu tür giderler bütçe kanun ve kararnameleri ekinde yer alan 480 ayrıntı koduna gider kaydedilmekte iken 2004 yılından itibaren geçilen analitik bütçe sistemi (ABS) gereğince  yeni sitemde daha önceden olduğu gibi merkezi yönetim bütçe kanunlarının ekinde (R) cetveline  ve dolayısıyla 480 ayrıntı kodunun açıklamasına yer verilmemiş, bunun yerine „‟ Bazı ödeneklerin kullanımına ve Harcamalara İlişkin Esaslar „‟ başlıklı (E) cetveline eklenmiştir.

Yeni bütçe sisteminde mal ve hizmet alımına ilişkin ödenekler (03) ekonomik kodunda „‟Mal ve Hizmet Alım Giderleri‟‟ başlığı altında toplanmış, temsil giderleri de (03) kodunun ikinci düzey ayrımında „‟6- Temsil ve Tanıtma giderleri‟‟ başlığı altında yer almıştır.

Öte yandan temsil ve tanıtma giderlerinin neleri kapsadığı Maliye Bakanlığı’nca Yayımlanan 205 Yılı Bütçe Uygulama Talimatında (Seri No:11) yer almıştır.

 

Temsil, Ağırlama, Tören, Fuar, Organizasyon Giderleri:  

 

- Makam sahibi veya yetkili kıldığı amirlerin takdiri esas olmak suretiyle; görevle ilgili temsilin gerektirdiği her türlü giderler ile cenaze törenleri için satın alınacak çiçek bedelleri ve Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflardan kiralanan madeni çelenklerin kira bedelleri,

- Yabancı temsilciler ve konukların geleneklere ve davetin Şümulüne göre ağırlama, konuklama ve bu işlerle ilgili hazırlıkların gerektirdiği giderlerle, verilecek ziyafet, hediye, çiçek, bahşiş, taşıma giderleri ile ziyafetlerin gerektirdiği giderler,

- Dışişlerinde, icabında yetkililerin eşleri tarafından, gelecek resmi yabancı konuklara verilecek ziyafet giderleri,

- Protokol Genel Müdürlüğünce yabancı konuklar için hazırlanan programlar gereğince yapılan törenin gerektirdiği giderler ve bunlarda görev alanlara verilecek kumanyalar, konukların yurdumuzda hizmetlerine verilenlerle, korunmaları için görevlendirilenlere yapılacak giderler,

- Devlet ricalinin dış ülkelere götürecekleri ve gönderecekleri hediyeler ile bunların yollanması ile ilgili giderler.

- Konukların ikametlerine ayrılacak köşk ve sarayların gerekli görülecek onarım, döşeme ve diğer giderleri ile yabancı konukların oturma ve ağırlanmasına ayrılacak köşk ve bunların kira bedelleri,

- Ulusal gün ve bayramlarda yapılmakta olan benzeri törenlere ilişkin giderler, Dumlupınar, Çanakkale, Zafer Bayramı ve benzeri anma törenleri ile Silahlı Kuvvetler açılış ve sancak devir teslim törenleri ile üniversitelerin açılış törenlerinin gerektirdiği giderler,

- Makamın gerektirdiği temsil, ağırlama, tören giderleri dışında kalan ve yine temsil amaçlı olmak üzere, spor faaliyetlerine, kısa süreli kongre, konferans ve seminer gibi toplantılara ilişkin karşılama, ağırlama ve organizasyon giderleri,

-Temsil amaçlı fuarlarla ilgili olmak üzere ve başka ekonomik kodlardan karşılanması mümkün olmayan yolluk, kira gibi diğer giderler,

-Yurtdışından ülkemize davet edilen sanatçı ve toplulukların yol parası, konuklama, kaĢe vb. giderler,

- Yukarıda sayılanların dışında kalan temsil, ağırlama, tören, fuar, organizasyon giderleri.

bu bölüme kaydedilecektir.

 

Tanıtma Giderleri 

03.6.2.01   Tanıtma, Ağırlama, Tören, Fuar, Organizasyon Giderleri:  

- Yurdumuza çağrılmalarında yarar umulan yabancılar ile yabancı basın, radyo ve televizyon organları heyet ve mensuplarının yurt içindeki ağırlama, konuklama ve gezi giderleri ile zaruri görüldüğü takdirde geliş ve dönüş bilet ücretleri,

- Yıllık programların ve bütçelerin koordinasyon, uygulama ve izlenmesi ile ilgili alım ve giderleri ile bütçe hazırlama sürecinde yapılacak tanıtma ve ikram giderleri; plan, program ve bütçelerin ulusal çap ve seviyede tanıtılması ile ilgili her türlü basın, yayın, baskı, konferans, broşür, radyo, televizyon, film, fotoğraf, vesaire araç ve malzeme giderleri,

- Ekonomik ağırlıklı tanıtım faaliyetleri çerçevesinde ticaret heyeti, alım heyeti ve ihraç ürünlerinin tanıtım hizmetleri ile ilgili yurtiçinde ve yurtdışında yapılacak organizasyonlara ilişkin tanıtma giderleri (yolluklar hariç),

- Ülkemizin yatırım imkanlarının yabancılara tanıtılması ve doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının artırılmasını sağlamak amacıyla yurt içi ve yurt dışında yapılacak toplantı, seminer,  konferans vb. organizasyonlar ve bunlara ilişkin baskı, yayın, broşür vb. araç, gereç ve malzeme giderleri, ağırlama,  konaklama ve bu işlemle ilgili hazırlıkların gerektirdiği her türlü giderler (yolluklar hariç),

- Makamın gerektirdiği temsil, ağırlama, tören giderleri dışında kalan ve tanıtma amaçlı olmak üzere, kısa süreli kongre, konferans ve seminer gibi toplantılara ilişkin karşılama, ağırlama ve organizasyon giderleri ile tanıtmaya yönelik reklam giderleri,

- Tanıtma amaçlı fuarlarla ilgili olmak üzere ve başka ekonomik kodlardan karşılanması mümkün olmayan yolluk, kira gibi diğer giderler,

- Yurt dışında turizm ve ihracat imkanlarının artırılması amacıyla halkla ilişkiler ve pazarlama firmalarına,  uzmanlarına ve bu işlerle uğraşan kuruluşlara verecekleri hizmetler karşılığı yapılacak ödemelerle, bu konularda yaptırılacak araştırma giderleri,

- Yukarıda sayılanların dışında kalan tanıtma, ağırlama, tören,      fuar,    organizasyon giderleri. Bu bölüme kaydedilecektir...‟‟ denilmiştir.

 

Kurbanlık Kesilmesi

 

Çeşitli açılışlar, iş makinesi alımı vs gibi nedenlerle mahalli örf. Adet ve sosyal yaşantının gereği olarak kurbanlık hayvan kesilmesi bu tertipten ödeme imkanı varken, hükümet veya siyasi parti yetkililerinin karşılanması sırasında kesilen kurbanlar ise siyasi örf ve adet gereği olduğundan bunların giderlerinin bütçeden karşılanması imkanı yoktur.

 

Nişan- Düğün Davetiyeleri

 

Nişan ve düğünlerde evlenen çiftlere hediye verilmesi mahalli örf ve adetlerdendir. Burada vali ve belediye başkanının bulunduğu beldede davetli olduğu nişan ve düğünlere icabet etmesi medeni icaplardan olduğundan, evlenen çiftlere veya sünnet olan çocuklara hediye verilmesi mahalli örf ve âdettendir. Bu nedenle Yönergenin 4 ncü maddesindeki „‟c) Gerçek ve tüzel kişilere plaket, ödül ve hediye vermek, çiçek göndermek‟‟ fıkrası uyarınca, çiçek, altın , gümüş takı malzemesi, vs verilmesi imkan dahilindedir.

 

Alkollü İçki Giderleri:

 

Bilindiği gibi Yönergenin 3 ncü maddesinde yer alan „Madde 3- Temsil ağırlama ve tören giderlerinin konu, kapsam ve miktarının tayini Belediye Başkanının takdirine tabidir‟‟ hükmü gereğince alkollü içki gideri de diğer giderler gibi 03.6 tertibinden ödenebilecektir. Ancak bu tören giderleri kapsamında değil ağırlama giderleri kapsamında olabilecektir. Burada otelde konaklama ücretinin içinde yer alan mini bar giderleri de ödenebilecektir. Ancak tek başına içki giderinin ödenmesi mümkün değildir. İçki yemekle birlikte alındığı takdirde bunun ödenmesi imkân dahilindedir. Ancak yöreyi tanıtıcı bir içecek ise tek başına hediye edilebilir

 

Bahşiş Verilmesi

 

Bahşişlerde ancak yabancı temsilci ve konukların ağırlanmasına yönelik olduğunda ağırlama gideri olarak ödenebilmektedir. Ancak yabancı konukların koruma, konukevi hizmetleri vs için verilecek bahşişlerinde ödenebileceğine ait Sayıştay kararları bulunmaktadır. Bahşişler için fatura düzenlenemeyeceğinden bir harcama pusulası düzenlenmesi imkan dahilindedir.

 

Önceden Temsil ve Ağırlamaya Yönelik Alım Yapılması

 

Genel kural olarak temsil, tören ve ağırlamalar için önceden ödeme yapılması veya mal alınması mümkün değildir. Yani bu amaçla önceden harcama yapılması veya avans (ön ödeme) verilmesi mümkün değildir. Buna istisna sadece yabancı konukların mihmandarları için vardır. Mihmandarlara yeme- içme, seyahat giderleri ve müze girişi gibi harcamalar için 5018 sayılı Kanunun 35 nci maddesi gereğince her yıl verilebilen ön ödeme miktarında bir ödenek verilebilir. Bu konaklama giderleri için harcanamaz.

 

TEMSİL, AĞIRLAMA VE TÖREN GİDERLERİNİN BELGE DÜZENİ

 

Temsil, tören ve ağırlama giderlerinin ödenmesinde aranacak belgelere ilişkin hükümler Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği’nin 47’nci maddesinde yer almıştır. (31.12.2005 tarih ve 26040 3.  Mükerrer Resmî Gazete)

„‟Temsil, ağırlama, tören, fuar ve tanıtma giderleri

Madde 47- Temsil, ağırlama, tören, fuar, tanıtma ve benzeri faaliyetlerle ilgili olarak yapılacak her türlü mal ve hizmet alımı ile yapım işlerine ilişkin giderlerin ödenmesinde, bu Yönetmeliğin ilgili maddelerinde belirtilen belgeler aranır.

Yabancı konuk ve heyetlerin ağırlanması amacıyla görevlendirilecek personel ve ilgili yönetmeliklere göre görevlendirilecek mihmandarlar tarafından yapılan temsil ve ağırlama giderlerinin ödenmesinde;

- Harcama talimatı,

- Fatura, perakende satış fişi veya ödeme kaydedici cihazlara ait satış fişi ve adisyon, Mihmandar Hesap Cetveli (Örnek: 35), ödeme belgesine bağlanır.

Ziyafete ilişkin temsil ve ağırlama giderlerinin ödenmesinde alınacak harcama talimatında, davetli ve misafirlerin sayısı ile mihmandarın yapacağı harcamaların neleri kapsayacağı belirtilir. ‟‟ Denilmiştir. 

Bu maddede sadece yabancı konuk ve heyetlerin ağırlanması kapsamında yapılan giderlerin belgelendirilmesini düzenlemiştir.

Temsil ve ağırlamaya ilişkin giderler 4734 sayılı kanunun doğrudan temin usulüne ilişkin 22/d maddesi gereğince yapılacaksa aranacak belgeler yönetmeliğin 63. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre;

„‟4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22’nci maddesinin (d) bendine göre yapılacak alımlar

Madde 63- 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 22 inci maddesinin (d) bendine göre doğrudan temin usulüyle yaptırılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işi bedellerinin ödemelerinde;

- Onay Belgesi,

- Piyasa Fiyat Araştırması Tutanağı,

- Düzenlenmesi gerekli görülmüş ise sözleşme,

- Fatura,

- Muayene ve kabul komisyonu tutanağı, kabul işleminin idarece yapılması halinde ise idarece düzenlenmiş belge, Mal ve malzeme alımlarında, taşınır işlem fişi, ödeme belgesine bağlanır.

Söz konusu alım bedellerinin ödenmesinde aranılacak belgelere ilişkin diğer hükümler aşağıda belirtilmiştir.

a) Yurtdışından yapılacak tüketim malı, malzeme, demirbaş, makine, teçhizat ve taşıt alımlarına ilişkin giderlerin ödenmesinde birinci fıkrada belirtilen belgelere ilaveten;

- Dövizin bankaca yurt dışına transfer edildiğine ilişkin belge,

- Taşıma senedi (konşimento), ödeme belgesine bağlanır.

Yurtdışından yapılan satın almalarda ödenen vergilerin idarece geri alınması halinde, fatura aslı yerine onaylı örneği aranır.

Alımı bir merkezden yapılan ancak alım yapılan merkez dışındaki birimlere teslim edilen mal ve malzemeler için, birimlerin teslim aldıklarına ilişkin belgelere dayanılarak alımı yapan merkezce düzenlenen taşınır işlem fişi ödeme belgesine bağlanır.

b) Tercüme ücreti ödemeleri ile elektrik, su, doğalgaz ve ulaştırma, haberleşme giderlerinin ödenmesinde muayene ve kabul işleminin yapıldığına ilişkin belge aranmaz.

c) Yurtdışından yaptırılacak taşıma işlerine ait giderlerin ödenmesinde, birinci fıkrada belirtilen belgelere ilaveten;

-Taşıma senedinin (konşimento) aslı,

-Bilgisayar sistemi bulunmayan idarelerce yürütülen işlemlerde teslim kağıdının (ordino) onaylı bir örneği, ödeme belgesine bağlanır.

Bilgisayar sistemi bulunan idarelerde taşıma senedinin alıcı nüshasının aslı teslim kağıdı hükmündedir.

Mal ve hizmet alım bedelleri ile yapım işi bedellerinin bir defadan fazla tahakkuk ettirilmesi halinde, diğer ödemelerde onay belgesi, piyasa fiyat araştırması tutanağı ve düzenlenmiş ise sözleşme dışındaki belgeler aranır‟‟ denilmektedir.

Temsil ve ağırlamaya ilişkin Yönetmelik veya Yönergede bu giderlerin belgelendirilmesine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak Yönergenin 7’nci maddesinde;

Davetli Listesi

Madde 7- Ağırlama ve toplantılara katılan davetlilere ait listenin sarf evrakına eklenmesi zorunlu değildir‟‟ hükmü bulunmaktadır. Burada davetli listesi eklenmesine gerek olmamakla beraber yemeğin kapsamı veya katılanların sayısı gibi somut bilgilere yer verilmesi gerektiği Sayıştay kararlarında yer almıştır. (Sayıştay 8 inci Dairesinin 06.08.2001 tarih ve 4737 tutanak sayılı kararı)

Konaklama giderlerinde fatura bedelinin hangi giderleri kapsadığı ayrıntılı olarak gösterilmesi gerekir. Ödeme kaydedici cihaz ile verilen belgeye dayanılarak bütçeden ödeme yapılması imkân dahilinde olmadığından, fatura düzenlenmesi gerekir. Yönetmeliğin 47’nci maddesindeki ödeme kaydedici cihaz fişi korumalar veya mihmandarlar için kolaylık getiren bir uygulamadır. Diğer giderlerin faturaya dayandırılması yönetmeliğin 4’üncü maddesi gereği olarak gerekecektir. 

Mal veya hizmet alımının esnaf muaflığından yaralananlardan yapılması durumunda yönetmelikte örnek 1 olarak ekli Harcama Pusulası düzenlenerek hak sahibine imzalattırılır ve ödeme belgesine bağlanır.

Yönetmeliğin 45 inci maddesi gereğince taşıt kiralanması durumunda  taahhüt dosyası, fatura, hizmet işleri taahhüt raporu (örnek 4) ödeme belgesine bağlanır. Burada ayrıca onay, komisyon kararı ve piyasa fiyat araştırma tutanağı da elenecektir.

Makamın ihtiyacı olan çay, şeker, meşrubat gibi malzemelerin bedellerinde  Yönetmeliğin 48 nci maddesi gereğince taahhüt dosyası, fatura ve taşınır işlem fişi ödeme belgesine bağlanır.,

Konuklara verilmek üzere satın alınan halı, tepsi, vazo, hatıra eşyası gibi eşyalar ve yaptırılan plaketlerin önce kuruma mal edilmesi ve daha sonra hediye edilmesi gerektiğinden bu gibi giderlerin ödenmesinde de taşınır işlem fişi aranacaktır. Yönetmeliğin 5’nci maddesi gereğince fatura ve taşınır işlem fişinin aslının eklenmesi ile ilgili olarak‟ ‟Ödeme belgesinin birinci nüshasına, kanıtlayıcı belgelerin aslı veya yasal bir sebeple aslı temin edilemeyenlerin onaylı suretleri bağlanır. Fatura ve taşınır işlem fişinin asıllarının bağlanması esastır. Ancak, kaybolma, yırtılma, yanma gibi mücbir sebeplerle aslının temin edilemediği hallerde, fatura ve/veya taşınır işlem fişinin onaylı örnekleri bağlanmak suretiyle ödeme yapılabilir. Onaylı suretlerin, onaylayan ilgili birim yetkilisinin adı, soyadı, unvanı, imzası ve resmi mühür ile onay tarihini taşıması gerekir. „‟ hükmü bulunmaktadır.

Diğer yandan; yukarıda belirtilenlerden başka belge istenmemesine rağmen 832 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 29 ve 49 uncu maddeleri gereğince Sayıştay her türlü bilgi, belge kayıt ve defterleri istemeye yetkili kılındığından örneğin davetli listesi veya hediyenin kime verildiğine ait belgeleri isteyebileceğine değinilmektedir. Bunun için yeterli bir belge kayıt düzeni ve iç kontrol sistemi oluşturulması gerekir.

 

İHALE MEVZUATI AÇISINDAN TEMSİL, AĞIRLAMA VE TÖREN GİDERLERİ

 

Temsil tören ve ağırlama giderleri 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun „‟ doğrudan temin‟‟ başlıklı 22. Maddesi gereğince ihtiyaçların ilan yapılmaksızın, ihale komisyonu kurulmaksızın ve teminat alınmaksızın doğrudan temin edilebilecektir. Bu her yıl Kamu İhale Kurumunca Şubat ayından geçerli olmak üzere toptan eşya fiyat endeksleri esas alınarak güncelleştirilmek suretiyle belirlenen parasal sınırlar içinde olmak kaydıyla temin dilebilecektir. Bu sınıra kadar olan ihtiyaçlar ihale komisyonu kurulmadan ve teminat alınmadan ihale yetkilisince görevlendirilecek kişiler tarafından piyasada fiyat araştırması yapılarak temin edilecektir. Burada piyasada fiyat araştırılması yapılması ve teklifin yazılı olarak alınması gerekir. Konaklama, seyahat ve iaşeye ilişkin giderler doğrudan temin yöntemiyle temin edilir.

Konaklama

Yerli ve yabancı misafirlerin, otel, misafirhane, köşk, saray gibi mekanlarda barınma ile , rezervasyon, check-in, check-out, gibi faaliyetleri kapsar. Konaklama mekanlarının idareye ait olması halinde buralarının bakım ve onarım temsil tören tertibinden değil, normal kendi tertibinden yapılır.

Seyahat

Yerli ve yabancı konukların refakatlerindeki de dahil bir yerden bir yere nakilleri, araç kiralanması, tur ve geziler, bilet temini ve ulaşım için personel istihdamı (Şoför) gibi giderleri kapsar.

İaşe

Yerli ve yabancı konukların yeme içme ihtiyaçlarının karşılanması için her türlü ziyafet, resepsiyon, kokteyl, yemek, kumanya, gibi alımlarda bunlar için gerekli davetiyelerin bastırılması ve gerekli personelin çalıştırılmasıdır.

5393 sayılı Kanunun 38/ maddesi gereğince bu tür ödeneğin harcanmasında harcama yetkilisi belediye başkanı olduğundan ihale yetkilisinin de belediye başkanı olması gerekir.

Temsil ağırlama kapsamındaki çiçek gönderme, hediye verme, karşılama, açılış, organizasyon vb giderler ise (d) bendindeki parasal sınırlar dahilinde olmak kaydıyla doğrudan temin yöntemiyle veya bu sınırı aşan ve yaklaşık maliyeti her yıl kamu ihale kurumu tarafından belirlenen tutar kadar olan alımlar 4734 sayılı Kanunun 21 . Maddesi f bendi gereğince pazarlıkla temin edilebilir. FUAR-

 

 

FESTİVAL ETKİNLİKLERİ

 

Bilindiği gibi belediyeler çeşitli adlar altında fuar veya festivallerin düzenleyicisi veya iştirakçisi olabilmektedirler. Bunun için Belediye

Kanununda açık bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak 5393 sayılı Kanunun 14. maddesinde

„‟ Belediyenin görev ve sorumlulukları (1)

Madde 14- Belediye, mahallî müşterek nitelikte olmak şartıyla;

a) İmar, su ve kanalizasyon, ........kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, gençlik ve spor; sosyal hizmet ve yardım, ........hizmetlerini yapar veya yaptırır. „‟ denilmekte ve yine 60. maddesinde ise

„‟    Belediyenin giderleri

Madde 60- Belediyenin giderleri şunlardır

m) Yurt içi ve yurt dıĢı kamu ve özel kesim ile sivil toplum örgütleriyle birlikte yapılan ortak hizmetler ve proje giderleri.

n) Sosyal-kültürel, sanatsal ve bilimsel etkinlikler için yapılan giderler.......‟‟ denilmiştir.

Buna göre belediyelerin fuar ve festival organizasyonları yapmaları imkân dahilindedir.

Bu tür sosyal ve kültürel hizmetlerin yerel yönetimlerimizin görevi olduğu ve bunlar için bütçelerinden harcama yapabilecekleri, gerek Belediye Kanunu gerekse İl Özel İdaresi Kanununda düzenlenmekle birlikte, bu faaliyetlerin yine aynı Kanunlarda “Hizmetlerin yerine getirilmesinde öncelik sırası, belediyelerin ve il özel idarelerin mali durumu, hizmetin ivediliği ve verildiği yerin gelişmişlik düzeyi dikkate alınarak belirlenir.” hükmü ve Anayasanın 65 inci maddesindeki, “Devlet, sosyal ve ekonomik alanlarda Anayasa ile belirlenen görevlerini, bu görevlerin amaçlarına uygun öncelikleri gözeterek mali kaynaklarının yeterliliği ölçüsünde yerine getirir.” hükmü ile uyumlu yürütülmesi esastır.

Ayrıca daha önce de belirtildiği gibi 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 19. maddesinde dolaylı olarak fuar ve festivallerin düzenlenmesine imkân vermektedir. Belediye fuar ve festivaller için yapacağı giderleri 03.6 koduna gider kaydedecek, mahiyeti itibariyle bu koda kaydedilemeyecek giderler ise geçici hizmet alımları, kira gideri gibi ilgili oldukları ayrıntı koduna kaydedilecektir.

Belediye başkanı tarafından düzenleme komitesi, ihale komisyonu olarak da görevlendirilebilir. İhalelerin 4734 sayılı Kanuna göre olacağı tabidir. Bu takdirde düzenleme komitesinin en az 5 kişiden oluşması ve muhasebe/maliye yetkilisinde bulunması gerekir.

Ayrıca fuar ve festivallerin müşterek olarak valilik veya birliklerle de yapıldığı olmakta bu takdirde komitede belediye temsilcisi de bulunmaktadır. Yönergenin 11’inci maddesinde

„‟ Müşterek Giderlere Katılma: 

Madde 11- İli ve Beldeyi müştereken ilgilendiren konularda yapılacak temsil, ağırlama ve tören giderlerine İl Özel İdaresi ve Belediyenin hangi ölçülerde katılacakları İl Valisi tarafından tespit edilir. „‟ denilmektedir. Bu madde Yönetmelikte 7. madde olarak da yer almaktadır.

Ayrıca „‟Tören Giderleri:

Madde 9- Aşağıda belirtilen törenlerin gerektirdiği giderlerin tümü veya bir kısmı, tören komitesinin kararı ile ödenebilir: 

c) Festival ve fuarlar, „‟ denilmektedir. 

Böylece, belediyeler ve özel idareleri müştereken de fuar ve festivaller düzenleyebilecektir.

5393 sayılı Kanunun 75. Maddesinde ise;

„‟..  Diğer kuruluşlarla ilişkiler

Madde 75- Belediye, belediye meclisinin kararı üzerine yapacağı anlaşmaya uygun olarak görev ve sorumluluk alanlarına giren konularda;

a) Mahallî idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait yapım, bakım, onarım ve taşıma işlerini bedelli veya bedelsiz üstlenebilir veya bu kuruluşlar ile ortak hizmet projeleri gerçekleştirebilir ve bu amaçla gerekli kaynak aktarımında bulunabilir. Bu takdirde iş, işin yapımını üstlenen kuruluşun tâbi olduğu mevzuat hükümlerine göre sonuçlandırılır.

c) Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, kamu yararına çalışan dernekler, özürlü dernek ve vakıfları, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınmış vakıflar ve 507 sayılı Esnaf ve Küçük Sanatkârlar Kanunu kapsamına giren meslek odaları ile ortak hizmet projeleri gerçekleştirebilir...‟‟ denilmekte ve belediyelerin müşterek olarak fuar ve festivallere iştirak edebileceğine cevaz vermektedir.

Ayrıca; Sayıştay 1. Dairesinin 20.02.1997 tarih ve 6136 tutanak sayılı ve yine Sayıştay 4. Dairesinin 27.06.1998 tarih ve 26872 tutanak sayılı kararı bulunmaktadır.

Fuar ve festivallerle ilgili Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılan Yurt içinde Fuar Düzenleme Yönetmeliği çıkarılmıştır.

 

KONU: Belediye personeline bayram hediyesi olarak alınan çikolataların temsil ağırlama kapsamında değerlendirilerek belediye bütçesinden ödenmesinin mümkün olduğu.

 

Belediye personeline bayram hediyesi olarak çikolata alınmasının; konu, kapsam ve miktarının tayini belediye başkanının takdirinde geleneklerle örf ve adedin gerektirdiği ağırlama giderleri kapsamında mütalaa edilmesi ve bedellerinin belediye bütçesinden ödenmesinde mevzuata aykırılık bulunmadığından 1095 sayılı ilâmın 6‟ncı maddesi ile verilen …………...-liraya ilişkin tazmin hükmünün kaldırılmasına, karar verildi.

 

KONU: Temsil Ağırlama ve Tören Giderleri tertibinden ödenen tören giderleri için isim listesinin hazırlanması ve verile emrine eklenmesi zorunluluğunun bulunmadığı.

 

1672 sayılı ilâmın 6‟ncı maddesi ile Belediye bütçesinin "Temsil Ağırlama ve Tören Giderleri" tertibinden sadece "protokole tabi devlet ve hükümet erkanına verilen yemek" denilerek yemek bedeli ve yemeklik malzeme alım bedeli ödenmesi, ancak bu yemeklerin kimlere verildiğine dair bir belgenin ödeme evrakına eklenmemesi sebebiyle tazmin hükmü verilmiştir. Dilekçi temyiz dilekçesinde özetle harcamaların encümen kararına, başkanlık makamının olurlarına göre bütçede bu tertip için ayrılan limitler dahilinde Temsil, Ağırlama ve Tören Giderlerine Ait Yönergenin 3‟üncü maddesine istinaden yapıldığını, harcamaların yapıldığı olayların detaylandırılmadığını, detaylandırılma yapılmamasının bir usul hatası olduğunu belirterek tazmin hükmünü kaldırılmasını talep etmiştir. Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesinin 3‟üncü maddesinde temsil-ağırlama ve tören giderlerinin konu, kapsam ve miktarının tayini Belediye Başkanın takdirine tabi olduğu, Bu giderlerin yapılmasını gerektiren tören veya toplantıya Belediye Başkanının katılması şartının aranmayacağı belirtilmiştir. Buna göre; Temsil giderleri görevle ilgili olmak şartıyla;

 

a.     Belde ‘de başarılı çalışmaları görülenler için toplantılar düzenlenmek,

 

b.     Kupa ve benzeri teşvik uygulamalarında bulunmak,

 

c.      Gerçek ve tüzel kişilere plaket, ödül ve hediye vermek, çiçek göndermek,

 

d.     Belde ‘de göreve başlayan veya ayrılan protokole dahil kişiler için toplantılar düzenlemek ve hediye vermek, için yapılır.

 

 

 

Ağırlama Giderleri: Beldenin misafiri durumunda olan;

 

a.     Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Bakanlar Kurulu Üyeleri,

 

b.     Hükümet Merkezi veya diğer illerin protokole dahil kişiler,

 

c.      Basın mensupları,

 

d.     Beldenin kalkınmasında katkısı olanlar veya olacağı anlaşılanlar,

 

İle bu kişilerin eşleri ve refakatindeki görevliler için, geleneklere ve davetin Şümulüne göre, ağırlama, konuklama, konumlandırma ve bu işlerle ilgili olarak hazırlıkların gerektirdiği giderlerle ziyafet, kokteyl, hediye, çiçek, bahşiş ve taşıma giderleri şeklinde yapılır.

 

Tören Giderleri ise, aşağıda belirtilen törenlerin gerektirdiği giderlerin tümü veya bir kısmı, tören komitesinin kararı ödenebilir.

                                               i.      

b.     Resmi ve dini bayramlar ile anma günleri,

 

c.      Beldenin Kurtuluş günleri,

 

d.     Festival ve fuarlar,

 

e.     Beldenin sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunacak temel atma ve açılış günleri,

 

f.      Millî mücadeleye ait önemli günler.

 

 

 

Yukarıdaki maddelerde belirtilen giderler dışında kalan ve yapılması Belde için gerekli olan veya mahalli örf, adet ve sosyal yaşantı için de gerekli sayılan etkinlik ve törenler için (nişan, nikah, ölüm gibi) harcama yapılabilir.

 

Aynı yönergenin 6‟ncı maddesinde, 4‟üncü ve 5‟inci maddelerde belirtilen toplantı ve ağırlamalara belde protokolüne dahil mülki ve askerî erkan ve eşlerinin davet edilebileceği, 7‟nci maddesinde ise ağırlama ve toplantılara katılan davetlilere ait listenin sarf evrakına eklenmesinin zorunlu olmadığı belirtilmiştir.

 

Devlet Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin 38‟inci maddesinin son fıkrasında ziyafete ilişkin temsil ve ağırlama giderlerinin ödenmesinde alınacak ita amiri onay belgesine davetli ve misafirlerin sayısı ile mihmandarın yapacağı harcamanın neleri kapsayacağı belirtilir denilmekte ise de davetli ve misafirlerin onay belgesinde belirlenmemiş olması, mihmandarın yapacağı harcamanın neleri kapsayacağının belirtilmemesi temsil ve ağırlama giderlerinin yapılmadığı anlamına gelmez. İta amirinin verile emri üzerinde ödemeye izin vermesi zımnen anılan ödemelerdeki davetli sayılarını ve harcamanın kapsamını onaylaması anlamına gelir.

 

KONU: Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil, Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesinin 7‟nci maddesinde, ağırlama ve toplantılara katılan davetlilere ait listenin sarf evrakına eklenmesinin zorunlu olmadığı belirtildiğinden ödemede ilişilecek bir husus bulunmadığına,

 

KONU: Özel İdare Bütçesinden Yapılacak Temsil, Ağırlama ve Tören Giderleri Hakkında Yönetmeliğin 3‟üncü ve 4‟üncü maddeleri hükümleri uyarınca, beş yıllık görev süreleri dolan il genel meclisi üyelerine hediye olarak saat verilmesi, temsilen yapılan, geleneklere ve sosyal yaşantıya uygun ve amirin takdir yetkisi içinde mütalaa edilebilecek türden harcamalar olduğundan, özel idare bütçesinden karşılanmasının mümkün olduğu.

 

İl Özel idaresi Bütçesinden Yapılacak Temsil, Ağırlama ve Tören Giderleri Hakkında Yönetmeliğin 3‟üncü maddesi ile temsil, ağırlama ve tören giderlerinin tespit ve tayini valinin takdirine bırakılmış ise de, bu takdir yetkisi sınırsız olmayıp İl Özel İdaresi Kanunun 82‟nci maddesinde sayılan özel idare giderlerinin dikkate alınması gerektiği; nitekim anılan maddenin 3‟üncü bendinde il genel meclisi ile il daimi encümeninin başkan ve üyelerinin ödenek ve yolluklarının giderler arasında sayıldığı, Kanunun 116‟ncı maddesinde ise il genel meclisi başkan ve üyelerine meclis toplantılarının devamı süresince ödenek verileceğinin belirtildiği, anılan Kanunda meclis üyelerine yapılacak başka bir ödemeye yer verilmediği gerekçesiyle meclis üyelerine alınan hediye kol saatleri için bütçeden ödenen ……………-liranın tazminine hükmedilmiştir.

 

Dilekçi, hediye kol saatlerinin Temsil, Ağırlama ve Törenlere İlişkin Yönetmeliğin 3‟üncü maddesi kapsamında Valinin takdir yetkisi çerçevesinde alındığını; konunun 3360 sayılı Kanunun 141‟inci maddesi uyarınca Özel idare Müdürlüğünün teklif yazısı ile Valilik Makamına iletildiğini, Vali tarafından İl Daimi Encümenine havale edildiğini, Daimi Encümenin Vali'nin başkanlığında yaptığı toplantıda temenni kararı alındığını, Vali onayından sonra satın almanın gerçekleştirildiğini, satın alma ile ilgili her türlü tasarruf, teklif ve kararın Vali ile İl Daimi Encümenince yapıldığını, alıma ilişkin fatura, ayniyat, muayene komisyon kararlarının mevcut olduğunu ve ödemenin yapıldığını, sayman ve tahakkuk memuru olarak olayın akışını değiştirecek bir yetkileri olmadığından, verile emrini hazırlamak ve ödemenin de kendilerine kaldığını belirterek tazmin hükmünün kaldırılması istemektedir.

 

Dilekçinin sayman olarak sorumlu tutulmasına itiraz ettiği, ayrıca yapılan harcamanın mevzuata uygun ve belgelerinin tam olduğunu beyanla esastan da itiraz ettiği anlaşılmaktadır. 1050 sayılı Kanunun 9‟uncu maddesinde tanımlanan saymanın görevleri anılan Kanunun 13‟üncü ve 81‟inci maddelerinde sayılmakta ve saymanın düzenlenen belgelerin doğruluğundan ve yapılan giderlerin mevzuata uygunluğundan sorumlu olduğu belirtildiğinden dilekçinin sorumluluğa ilişkin iddialarının reddi ile konunun esasına 

Konunun esası ile ilgili olarak; Özel İdare Bütçesinden Yapılacak Temsil, Ağırlama ve Tören Giderleri Hakkında Yönetmeliğin 3‟üncü maddesinde "Temsil, ağırlama ve törenlere ait giderlerin konu, kapsam ve miktarı ile davet edileceklerin tespit ve tayini valinin takdirine tabidir..." 4‟üncü maddesinde "Temsil giderleri:

 

c. Gerçek veya tüzel kişilere plaket, ödül, hediye verilmesi, çiçek gönderilmesi,

 

d. İl'de göreve yeni başlayan veya ayrılan protokole dahil kişiler için toplantılar düzenlenmesi, ziyafet verilmesi, plaket ve hediye verilmesi, çiçek gönderilmesi, ...

 

İle ilgili giderlerdir..." Hükümleri yer almaktadır.

 

Bu hükümler uyarınca, 5 yıllık görev süreleri sona eren İl Genel Meclisi Üyelerine hediye olarak saat verilmesi, temsilen yapılan, geleneklere ve sosyal yaşantıya uygun ve amirin takdir yetkisi içinde mütalaa edilebilecek türden harcamalar olduğundan özel idare bütçesinden karşılanması mümkün bulunmaktadır. Bu nedenle dilekçi iddialarının kabulü ile tazmin hükmünün kaldırılmasına, karar verildi.

 

Kararın ÇeĢidi : 5.Daire Kararı  

Kararın Konusu: Çeşitli Konuları İlgilendiren Kararlar  

 

Belediye Bütçesinden Yapılacak Temsil Ağırlama ve Tören Giderleri Yönergesi hükümleri gereği harcamanın konu, kapsam ve miktarı belediye başkanının takdirine bırakıldığından ve seminere katılanlara seminer ücreti gibi bir ödeme yapılmadığından, konuşmacı olarak katılan kişilerin yemek ve konaklama giderlerinin bütçeden karşılanmış olmasında mevzuata aykırılık bulunmadığı,

 

 

 

 

 

 

Yol Tarifi